Misselijkheid tijdens zwangerschap eindelijk verklaard
Wetenschappers hebben een oorzaak gevonden voor de misselijkheid, die veel vrouwen ervaren in de eerste weken van hun zwangerschap. Het hormoon GDF15, dat door de foetus wordt afgegeven via het bloed, wordt aangewezen als de boosdoener. Met de bevindingen kunnen ernstige klachten in de toekomst mogelijk voorkomen worden.
Invloed van hormoon GDF15
Ongeveer 70 procent van de zwangere vrouwen krijgt te maken met zwangerschapsmisselijkheid. Bij 2 tot 3 procent van de zwangeren is sprake van hyperemesis gravidarum (HG). Hierbij zijn de klachten zodanig ernstig dat het levensbedreigend kan zijn. De mate van misselijkheid en braken wordt bepaald door zowel de hoeveelheid GDF15 (een afkorting voor growth differentiation factor) die de foetus produceert, als de tolerantie van de moeder voor dit hormoon, blijkt uit het onderzoek van onder meer de Universiteit van Cambridge. Die tolerantie is weer afhankelijk van eerdere blootstelling aan GDF15. De onderzoekers ontdekten dat een lage eigen aanmaak bij de moeder meer misselijkheid voorspelde tijdens de zwangerschap.
Klachten voorkomen
De onderzoekers hopen dat ernstige dehydratie en gewichtsverlies bij HG met deze ontdekking in de toekomst voorkomen kan worden. Zo zouden vrouwen die van nature weinig GDF15 aanmaken, het hormoon alvast toegediend kunnen krijgen voorafgaand aan hun zwangerschap. Om dit effect te testen, dienden de onderzoekers het hormoon aan muizen toe. Bij een acute, hoge dosis stopten de muizen met eten, wat volgens de onderzoekers duidt op misselijkheid. Bij langzame afgifte van GDF15 in het bloed was er geen verandering in het gedrag van de muizen te zien. De onderzoekers suggereren daarom dat een langzame opbouw van het hormoon in de aanloop naar de zwangerschap de misselijkheid kan voorkomen.
Erkenning van de ziekte
Dr. Rebecca Painter, hoogleraar verloskunde aan het Amsterdam UMC en specialist op het gebied van HG, noemt de bevindingen een enorme stap voorwaarts, met name in de erkenning van de ziekte. Haar ervaring is dat zwangerschapsmisselijkheid nu nog vaak onterecht als een psychisch probleem wordt gezien. ‘Tot nu toe werden middelen gebruikt die niet de oorzaak van de ziekte aanpakken, maar waarvan we er toevallig achter kwamen dat het bij sommige vrouwen tegen de misselijkheid werkt’, zegt Painter. ‘Nu een belangrijke oorzaak van zwangerschapsmisselijkheid is geïdentificeerd, ontstaat de mogelijkheid om meer gerichte en effectieve therapieën te ontwikkelen.’
Bron: Nature en Volkskrant
Gepubliceerd op 5 januari 2024
Door Sophie Luderer