‘Minder rood vlees is belangrijkste stap bij gezonder en duurzamer eten’

We moeten niet alleen gezonder gaan eten, maar ook duurzamer. Dat stelde prof. Marianne Geleijnse van Wageningen University & Research tijdens het VoedingNL congres van 14 maart in Utrecht. De grootste slag is volgens haar te maken door te minderen met rund- en varkensvlees.

Milieu-impact

‘Onze aarde loopt tegen zijn grenzen aan’, zo begon Geleijnse haar presentatie over eiwitten in een gezonde en duurzame voeding. ‘De productie en consumptie van voedsel heeft een grote milieu-impact: het veroorzaakt 25 procent van de CO2-uitstoot. Dierlijke producten hebben hierin het grootste aandeel.’ Geleijnse vertelde dat we momenteel in Nederland 60 procent van de eiwitten binnenkrijgen uit dierlijke producten en 40 procent uit plantaardige producten. In de Schijf van Vijf is de verhouding 50-50 en het streven van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur is 40-60. Vooral minderen met rund- en varkensvlees is volgens Geleijnse een aanrader: ‘Vanuit gezondheidsoogpunt is dat gunstig, want rood vlees vergroot de kans op beroerte, diabetes, dikkedarmkanker en longkanker. Maar ook voor de impact op het milieu scoort rood vlees het meest ongunstig.’

Planetary Health Diet

Onlangs publiceerden wetenschappers in The Lancet een voeding, waarmee de wereldbevolking ook in de toekomst gezond en duurzaam gevoed kan worden. In dit “Planetary Health Diet” (waar overigens veel kritiek op is) komen de calorieën vooral uit plantaardige producten. Dierlijke producten leveren slechts 10 procent van de calorieën, zo heeft Geleijnse berekend. Deze voeding levert per dag gemiddeld 250 gram zuivel, 29 gram kip, 28 gram vis, 14 gram runds- of varkensvlees en 13 gram eieren.

Minder overconsumptie

Naast het minderen met (rood) vlees is er ook veel winst te behalen door in het algemeen minder te eten. Geleijnse: ‘Overconsumptie verhoogt de milieu-impact. Hoe meer je eet, hoe meer je bijdraagt aan de CO2-uitstoot.’ Ze presenteerde resultaten van berekeningen op basis van getallen uit 4 Europese landen (Denemarken, Tsjechië, Italië en Frankrijk). Geleijnse: ‘Als iedereen dagelijks 200 kcal minder eet, is de CO2-uitstoot 9 procent lager. Het gemiddelde lichaamsgewicht daalt met 10-15 procent en de gemiddelde BMI daalt van 27,5 naar 23,4-24,8. Het percentage overgewicht daalt van circa 40 procent naar 10 procent.’

Gepubliceerd op 19 maart 2019

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.