Meer wandelen tijdens coronacrisis met app van Hersenstichting

De Hersenstichting heeft een gratis app ontwikkeld om Nederlanders meer te laten bewegen tijdens de intelligente lockdown. Via de app “Ommetje” verleidt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder mensen om  alleen of op gepaste afstand van elkaar – een ommetje van minimaal 20 minuten te maken.   

Wandelen met Erik Scherder 

Vooral nu, tijdens de coronacrisis, bewegen mensen weinig, omdat ze aan huis gekluisterd zijn’, zegt ScherderDit heeft grote directe- en indirecte gevolgen voor de gezondheid. Dat moet anders. Voldoende beweging verhoogt namelijk de weerstand, productiviteit en creativiteit, vermindert stress en zorgt voor een betere stemming. Daarnaast stimuleert het de aanmaak van nieuwe hersencellen. Samen met de Hersenstichting wil ik ervoor zorgen dat heel Nederland in beweging komt. 

Wandelcompetitie 

Met de app kunnen deelnemers punten verdienen met elke wandeling. Daarvoor is het alleen nodig om het begin en einde van de wandeling in de app te zetten. Gebruikers kunnen met vrienden, familie of collega’s een eigen wandelcompetitie starten of de uitdaging aangaan tegen de rest van Nederland. Hierdoor kunnen mensen op een leuke manier samen wandelen, zonder dat ze op dezelfde locatie zijn. Zo motiveren ze elkaar om dagelijks een ommetje te maken. 

Gedragsverandering 

Ook verstrekt de app informatie over hersengezondheid, die gebruikers meer inzicht geeft in hoe zij hun hersenen gezond kunnen houden. Het uiteindelijke doel is om gedragsverandering te bewerkstelligen op lange termijn; een dagelijks ommetje met of zonder app, zegt Koko Beers, woordvoerder van de Hersenstichting. Regelmatig bewegen houdt mensen gezond, beschermt tegen cognitieve achteruitgang en verkleint het risico op verschillende hersenaandoeningen, bijvoorbeeld dementie, beroerte en depressie. We roepen mensen dan ook op om vooral actief te blijven. Vooral nu. 

Downloaden 

De Ommetje-app is tijdelijk gratis te downloaden in de App Store of op Google Play. In de app zit wel een mogelijkheid om een donatie te doen aan de Hersenstichting.  

Bron: Hersenstichting 

Gepubliceerd op 8 mei 2020

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.