Meer aandacht voor sport en bewegen nodig in GLI

Binnen de gecombineerde leefstijlinterventies (GLI’s) moet meer aandacht zijn voor sporten en bewegen. Dat vinden leefstijlcoaches die de GLI-programma’s CooL en BeweegKuur aanbieden, zo blijkt uit kwalitatief onderzoek van het Mulier Instituut.

Vergoeding beweegdeel GLI

Bewegen is een essentieel onderdeel van een gezonde leefstijl en het succes van de GLI is mede hiervan afhankelijk. Toch is het samen met een professional bewegen geen onderdeel van de meeste GLI-programma’s. Ook wordt het beweegdeel in de meeste GLI’s niet tot nauwelijks vergoed. Wel wordt een deelnemer geholpen bij het zoeken naar (betaalbare) sportmogelijkheden, maar deelnemers krijgen geen vergoeding voor een sportabonnement, sportclub of sportkleding.

CooL en BeweegKuur

Het Mulier Instituut heeft onderzocht hoe bewegen een plek heeft gekregen in de GLI-programma’s CooL en BeweegKuur en waar verbeteringen mogelijk zijn. Voor dit onderzoek zijn in totaal 12 leefstijlcoaches geïnterviewd over het beweegdeel van het GLI-programma Cool (6 leefstijlcoaches) of BeweegKuur (6 leefstijlcoaches) dat zij aanbieden. Vervolgens zijn 2 focusgroepen gehouden met (andere) leefstijlcoaches over ideeën voor verbetering van het beweegaanbod van deze GLI’s. Aan deze focusgroepen namen in totaal 6 leefstijlcoaches deel. Zij bieden CooL aan en 2 coaches bieden daarnaast nog een andere GLI aan (Beweegkuur of Samen Sportief in Beweging).

Bewegen stimuleren

De GLI-programma’s CooL en BeweegKuur vergoeden sporten en bewegen nauwelijks. Toch zorgen de leefstijlcoaches van de programma’s er naar eigen zeggen voor dat de deelnemers wel gaan sporten of bewegen, vaak door enigszins af te wijken van het voorgeschreven programma. Ze bieden meer sporten en bewegen aan dan het programma vergoedt of bedenken buiten de GLI methoden om deelnemers in beweging te krijgen, zoals wandelgroepen.

Succesfactoren en belemmeringen

De aan het onderzoek deelnemende leefstijlcoaches benadrukken het belang van een aanpak die aansluit bij het individu en de wensen van de deelnemer. Belemmeringen zijn de kosten voor sporten en bewegen en gebrek aan passend sportaanbod voor GLI-deelnemers. Om het beweegaanbod te verbeteren, pleiten de deelnemende leefstijlcoaches voor:

  • nauwere samenwerking met gemeenten
  • direct contact met sport- en beweegaanbod
  • meer samenwerking met buurtsportcoaches bij de GLI-programma’s

Adviezen van Mulier Instituut

  • Voor leefstijlcoaches: zoek contact met de gemeente voor financiering en mogelijkheden voor samenwerking, bijvoorbeeld met de buurtsportcoach
  • Voor gemeenten: stel een duidelijke GLI-contactpersoon aan (bijvoorbeeld de coördinator sport en preventie) en faciliteer laagdrempelig ondersteuningsaanbod door bijvoorbeeld de inzet van een beweegcoach. Ook de pilot van de Vereniging Sport en Gemeenten met de “Buurtsportcoach Plus” kan uitkomst bieden bij het integreren van sport en bewegen in de GLI

Bron: Mulier Instituut

Gepubliceerd op 29 maart 2024

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.