Maar waar zíjn jullie dan?

Vorig jaar schreef ik samen met internist Hanno Pijl het boek "Diabetes type 2? Maak jezelf beter". Op 30 september verschijnt ons vervolg op het boek: een kookboek met veel recepten, plus inspirerende interviews met cliënten, diëtisten en andere hulpverleners.
De e-mailadressen van Hanno en van mij staan achterin de boeken. Regelmatig krijgen hij of ik daarom een mailtje van mensen die op zoek zijn naar een diëtist. Ze zeggen: ‘Mijn vorige diëtist adviseerde me om boterhammen met halvarine en 30+ kaas te eten, maar ik wil liever jullie aanpak volgen. Welke diëtist in gemeente X geeft adviezen die passen bij jullie boek?’.
Meestal ken ik uit mijn hoofd geen diëtist in gemeente X. Dus dan ga ik Googlen. Of ik zet een oproep op Twitter. En heel vaak moet ik daarna ‘nee’ verkopen omdat ik eenvoudigweg niet een geschikte diëtist kan vinden.
Hoe kan dat?
Omdat diëtisten blijkbaar niet goed vindbaar zijn! Ja, natuurlijk hebben vrijgevestigde diëtisten wel een website. Maar daarop staat vaak alleen maar dat ze “alles” doen, van ondergewicht tot overgewicht en van diabetes tot darmproblemen. De manier waarop ze adviseren, dat wordt meestal niet duidelijk. Er zijn wel wat diëtisten die duidelijk melden dat ze natuurdiëtist zijn, of PuurGezond adviezen geven, dat ze ervaring hebben met sporters, met het FODMAP-dieet, of dat ze kunnen omgaan met emotie-eten. Maar veel diëtisten laten op de website niet zien op welke manier ze behandelen, welke specialisatie ze hebben of welke ideeën ze hebben over gezonde voeding.
Dat kan bewust zo zijn. Elke patiënt is immers anders en voor ieder maak je een advies op maat. De een heeft baat bij een vezelrijke voeding, bij de ander ga je de koolhydraten beperken en meer vet adviseren. Dat begrijp ik.
Keuzes maken kan bovendien ook eng zijn: misschien mis je daardoor wel klanten! Maar echt, durven specialiseren is meestal een bijzonder goed idee.
En bekijk het ook eensvan de andere kant: die van de patiënt. Veel patiënten willen graag weten welke overtuigingen zijn of haar diëtist heeft. Is zij een aanhanger van de Schijf van Vijf? Adviseert zij een koolhydraatbeperking bij diabetes? Gaat ze wel of niet in op emotie-eten bij overgewicht? Hoe duidelijker de informatie op je website, hoe beter voorbereid die cliënt bij je komt. Hoe beter de behandeling zal aansluiten bij de verwachtingen. En hoe beter ik jou kan vinden…

Gepubliceerd op 24 september 2017

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel