Maakt armoede dik? Nee, maar stress en beschikbaarheid fastfood wel

Het is een bekend rijtje risicofactoren voor overgewicht en chronische ziekten: armoede, lage opleiding, allochtone afkomst. Maar dit zijn generalisaties die voorbij gaan aan het gedrag van mensen, betogen Jutka Halberstadt en Jaap Seidell in Parool.

Chronische stress

Gezondheidsverschillen alleen maar uitleggen door te wijzen op opleidingsniveau of inkomen versimpelt de werkelijkheid teveel, aldus de auteurs. We moeten kijken naar een factor als chronische stress. Want juist dat laatste verstoort de mogelijkheid om met uitdagingen in het leven om te gaan.

Fastfood

Chronische stress leidt tot stressverlagend gedrag, zoals gokken, roken, alcohol, drugs en vet- en suikerrijk voedsel. Hoe armer de wijken, hoe meer plekken waar je voor deze “producten” terecht kunt. Dit leidt tot gezondheidsproblemen, en voor kinderen die opgroeien in deze wijken, lijkt dit gedrag de gewoonste zaak van de wereld. Volgens Halberstadt en Seidell is het verstandiger om de omgeving aan te passen en te kijken naar persoonlijke omstandigheden, zodat mensen gemakkelijker zelf tot gezond gedrag kunnen komen.

Bron: Parool

Gepubliceerd op 7 augustus 2018

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.