Leefstijlprogramma effectief bij diabetes type 2

Het leefstijlprogramma “Keer diabetes2 Om” van Stichting Voeding Leeft heeft effect. Na een half jaar intensieve begeleiding op het gebied van voeding en leefstijl is de HbA1C-waarde significant gedaald en gebruikt de helft van de deelnemers minder medicatie. Dat concluderen onderzoekers van het Louis Bolk Instituut na evaluatie van het pilotprogramma. De resultaten zijn gepubliceerd in BMJ Nutrition, Prevention & Health.

Diëtist, coach en verpleegkundige

Tijdens het pilotonderzoek kregen 72 deelnemers 6 maanden lang begeleiding van een team met een diëtist, een persoonlijke coach en een verpleegkundige die nauw samenwerken met de huisarts van de deelnemer. In het programma “Keer Diabetes2 Om” wordt veel aandacht besteed aan het vergroten van kennis over diabetes en de invloed van voeding (met nadruk op vers en onbewerkt), beweging en het omgaan met stress. Deelnemers en hun partners worden gestimuleerd om elkaar te steunen en hun ervaringen met elkaar te delen om op deze manier het effect van het programma te verhogen. De deelnemers ontvangen ook direct biometrische feedback door regelmatig na de maaltijd hun bloedsuikerwaardes te meten en regelmatig hun tailleomtrek te meten.

Minder diabetesmedicatie

Aan het begin van het onderzoek gebruikten 65 deelnemers (90 procent) bloedglucoseverlagende medicatie. Na een half jaar waren 35 deelnemers (49 procent) geminderd met de hoeveelheid medicijnen, waarvan 9 (13 procent) helemaal gestopt was. Ook was er een daling in de HbA1C-waarde: 64 procent van de deelnemers had aan het begin van het onderzoek een waarde boven de streefwaarde van 53 mmol/mol terwijl dat percentage na een half jaar significant was gedaald tot 40 procent.

Lagere BMI en minder vermoeidheid

Er kwamen nog meer gunstige resultaten uit het onderzoek. De deelnemers hadden na 6 maanden een lager lichaamsgewicht, een kleinere tailleomtrek en een lagere BMI. Ook voelden de deelnemers zich minder moe, gaven ze aan zich beter te kunnen concentreren, waren ze meer gemotiveerd tot lichaamsbeweging en hadden ze ook minder slaapproblemen.

Daling zorgkosten

Zorgverzekeraar VGZ heeft de gegevens van de deelnemers aan het programma Keer Diabetes2 Om vergeleken met een groep patiënten die een reguliere diabetesbehandeling kreeg. Daaruit blijkt dat er een significante daling is van gedeclareerde medische kosten. Op dit moment vindt een grootschalig onderzoek plaats als vervolg op dit pilotonderzoek.

Bron: Louis Bolk Instituut

Gepubliceerd op 17 mei 2019

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. Liesbeth Oerlemans 17 mei 2019 at 18:15 - Reply

    Mooi dat je door middel van leefstijl je medicatie kunt verminderen maar dat was natuurlijk al lang bekend. Wel jammer dat niemand uitlegt dat er aan dit onderzoek bijzonder veel rammelt en er dus geen zinvolle conclusies kunnen worden getrokken. Een belangrijke vraag is of iedere deelnemer bij de start de juiste medicatie had of dat artsen vanwege deelname aan het onderzoek de medicatie al heroverwogen. Ook is de vraag waarom er zoveel gegevens zonder uitleg onnodig ontbreken. Kwamen die niet goed uit voor het resultaat?

    Verder is vreemd dat expliciet in het onderzoek zelf wordt genoemd dat het geen high fat is terwijl bij de Nos deelnemers gisteren (maar ook eerder) vertellen dat ze weinig koolhydraten mogen eten en het dus wel high fat eten. In het boek van Hanno en Karine (dat door Keer Diabetes2 Om herhaaldelijk werd gepromoot) bevat het wintermenu 1 57 energieprocent vet terwijl de aanbeveling bij overgewicht 35 energieprocent is.

    PS deze interventie is door het RIVM niet effectief bevonden, hetgeen wel geldt voor Cool, Slimmer en de Beweegkuur.

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: Epidemioloog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.