Laat je hersenen niet zitten

In dit boek is prof.dr. Erik Scherder net zo bevlogen  als tijdens zijn optredens in DWDD op tv. Erik Scherder is hoogleraar neuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en hoogleraar bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij houdt in dit boek met een duidelijk wetenschappelijke onderbouwing een vurig pleidooi om toch vooral te bewegen – of je nu kind bent, werkt of verblijft  in een ziekenhuis of zelfs verpleeghuis. We hoeven van de auteur echt niet naar de sportschool. Gewoon lopen is al genoeg. Niet alleen om overgewicht, obesitas, hart- en vaatziekten of diabetes te voorkomen, maar vooral ook voor de conditie van het brein. Kinderen worden slimmer van bewegen. Wie als volwassene meer beweegt doet zijn hersenen een groot plezier. Het houdt het brein jong en het vertraagt de ontwikkeling van dementie. Daarom moet volgens Scherder ‘niet-bewegen in instellingen voor mensen die cognitief kwetsbaar zijn, zoals ouderen met dementie of mensen met een verstandelijke beperking, not-done worden’. Dat betekent dus ouderen die lang thuis wonen, ophalen om te wandelen. Kinderen op school meer gymnastiekles en kinderen met obesitas laten mee doen met een wekelijks trainingsprogramma.

Het laatste hoofdstuk van het boek gaat over kauwen, ook een vorm van beweging. Scherder begrijpt dat (half) vloeibaar eten nodig is voor mensen met slikproblemen. Maar ‘zestig procent van de mensen op de psychogeriatrische afdeling kan wél kauwen – waarom kauwen ze dan niet?‘, vraagt Scherder zich af. Kauwen is goed voor de cognitie en speelt mogelijk ook een rol bij pijnstilling. Het boek geeft je genoeg stof om in je eigen instelling of praktijk eens te kijken hoe het is gesteld met bewegen (en kauwen) en wat je kunt doen om beweging te stimuleren. (RB)

Laat je hersenen niet zitten – Hoe lichaamsbeweging de hersenen jong houdt, Erik Scherder,Uitgeverij Atheneum – Polka & Van Gennep, ISBN 9789025304515, 229 pagina’s € 17,99 (e-book € 13,99)

Gepubliceerd op 3 januari 2015

Door Reina van Bruggen

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.