Kijken naar natuur geeft goed gevoel

Dat de natuur stress vermindert en voor meer ontspanning zorgt, was al bekend. Maar nog niet dat alleen al ernaar kijken, helpt om negatieve gedachten en gevoelens beter te verwerken. Dat blijkt uit onderzoek van psycholoog Daphne Meuwese, die op 27 januari aan de Vrije Universiteit Amsterdam promoveerde.

Herstellende kwaliteiten

Dat de natuur herstellende kwaliteiten heeft, komt waarschijnlijk doordat het direct een positief gevoel ontlokt. Dit proces gaat zo snel dat de natuur al binnen 5 minuten een positieve invloed heeft op hoe je je voelt. Als mensen last hebben van somberheid of met zichzelf worstelen, dan kan de natuur zelfs extra helpen, blijkt uit het onderzoek van Meuwese. Dat komt waarschijnlijk doordat mensen op die momenten onbewust extra gevoelig zijn voor dingen die kunnen helpen, in dit geval de positieve werking van natuur. En daarvoor is het niet per se nodig om zelf in de natuur te zijn. Uit haar onderzoek blijkt dat alleen al het kijken naar bijvoorbeeld een video over natuur positief werkt. Volgens Meuwese kan het dus helpen om de natuur in te zetten ter ondersteuning van een therapie.

Natuurbeelden

Tegenwoordig geven veel mensen aan dat ze te druk zijn. Ze hebben moeite om in de hectiek van het leven tussendoor goed op adem te komen. Dat is begrijpelijk, maar bij niet op tijd ingrijpen liggen problemen, zoals een burn-out op de loer. Om het niet zo ver te laten komen, kan de natuur meer betekenen dan we denken, zeker bij mensen die druk of gestrest zijn. Meuwese: ‘Een natuurbreak van 5 minuten vermindert al stress. Daarom is mijn oproep als psycholoog en onderzoeker om elke dag even de natuur in te gaan, of er in ieder geval even naar te kijken. Ook werkgevers wil ik aanmoedigen dit te stimuleren bij hun werknemers, omdat de kans op duurzame inzetbaarheid hierdoor toeneemt. En als het buiten niet zo uitnodigend is, kun je altijd nog een video van het bos opzetten.’

Bron: Vrije Universiteit Amsterdam

Gepubliceerd op 25 januari 2022

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.