Keer Diabetes2 Om nu voor iedereen met (pre)diabetes in basispakket

Vanaf 1 januari 2024 wordt Keer Diabetes2 Om (KDO), de gespecialiseerde gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) van stichting Voeding Leeft, voor elke patiënt met (pre)diabetes vergoed vanuit het basispakket.

Voor elke patiënt met (pre)diabetes

Vanaf 2023 werd KDO vergoed voor mensen zonder diabetesmedicatie of enkel gebruik van metformine. Vanaf volgend jaar geldt de vergoeding dus voor iedereen met (pre)diabetes. Dit betekent dat voor het eerst in Nederland een leefstijlalternatief – met medicatie-afbouw – voor de reguliere behandeling van diabetes type 2 op grote schaal vergoed wordt.

Medicatie afbouwen

Het is de eerste GLI die specifiek gericht is op afbouw van medicatie, naast duurzame leefstijlaanpassing en gedragsverandering. Diabetes type 2 wordt tot op heden voornamelijk behandeld met bloedsuikerverlagende medicatie, zoals metformine en insuline. Door KDO kunnen veel deelnemers dit afbouwen: 67 procent van de deelnemers nam 2 jaar na de start van het traject minder diabetesmedicatie en 28 procent stopte zelfs volledig. Bovendien verbetert de kwaliteit van leven significant en is er na 2 jaar gemiddeld 7 kilo gewichtsverlies bij de deelnemers. In KDO worden deelnemers begeleid door een diëtist, een coach en een verpleegkundige.

Diabetescrisis

Volgens recente schattingen hebben in 2050 wereldwijd 1,3 miljard mensen diabetes. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het huidige aantal. In circa 90 procent van deze gevallen betreft het diabetes type 2, de vorm die sterk gerelateerd is aan een ongezonde leefstijl. Het Diabetes Fonds spreekt van een “diabetescrisis”: ‘Met een groeiend aantal mensen met diabetes type 2 stevenen we af op een diabetescrisis. Het roer moet om: van minder medicatie naar meer gezond leven, dat is de enige duurzame oplossing’, aldus Diena Halbertsma, directeur van het Diabetes Fonds.

Bron: Voeding Leeft

Gepubliceerd op 8 november 2023

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

  1. Harriet Verkoelen 22 november 2023 at 17:13 - Reply

    @mar voor ongeveer alle chronische aandoeningen geldt dat een koolhydraatbeperking kuist ook gunstig is. Het is dus zeker niet de bedoeling om dit alleen bij diabetes toe te passen.
    Maar hier gaat het om vergoeding in de basiszorg voor een best duur programma, terwijl eigenlijk elke diëtist ook diabetes kan omkeren, mits de (strenge) koolhydraatbeperking goed wordt toegepast.
    Als daar twijfels of scepsis over bestaat of onvoldoende ervaring dat kan, maar kan ook allemaal mede zorgen dat mensen afhaken, neem dat contact op of volg mijn geaccrediteerde bijscholing. Of kom zelf een insuline meting doen, dan zie je het :-)

    • Beroep - Diëtist
  2. mar 21 november 2023 at 09:55 - Reply

    Toch ben ik benieuwd of er ook rekening gehouden wordt met preventie voor andere ziekten en aandoeningen of dat er alleen focus gelegd wordt op de DM door zoveel mgl de KH weg te laten. Tot nu toe van de mensen die gestart zijn geen goede verhalen gehoord / kregen andere klachten en zijn allemaal afgehaakt… Ik ben er zelf wat sceptisch over, maar misschien zit ik er helemaal naast…

    • Beroep - Diëtist
  3. Harriet Verkoelen 17 november 2023 at 15:54 - Reply

    Download hier gratis mijn medicatieafbouw schema voor diabetesmedicatie. Neem gerust contact op bij vragen.
    https://harrietverkoelen.nl/demedicaliseren-diabetesmedicijnen/
    Werk samen met poh/DVK.
    Wil je zeker zijn van je zaak, laat cliënt dan eerst een insuline respons test doen voor optimaal inzicht bij cliënt en professional.
    Verlaag al in een vroeg stadium bij insulineresistentie, liefst voor diabetes zich ontwikkelt, de koolhydraten want die blijken de alvleesklier fors te belasten waardoor je na jaren diabetes, haast geen insuline respons meer blijkt te hebben. Ook als die persoon al die tijd geen medicatie heeft gehad maar wel veel KH bleef eten. SU tabletten helpen de alvleesklier nog sneller uit te putten. Dan is DM2 niet meer om te keren, maar de noodzaak voor super lage KH leefstijl alleen maar groter geworden om een gezonde stofwisseling na te streven. Overgewicht betekent haast altijd metabool ongezond. Medicatie bevordert overgewicht. De focus in de behandeling ligt dus op (zeer) KHarme leefstijl en demedicaliseren.

    • Beroep - Diëtist
  4. Harriet Verkoelen 17 november 2023 at 15:04 - Reply

    Elke diëtist kan samen met poh/DVK diabetes2 omkeren. Daar zijn dure groepsprogramma’s niet voor nodig, dit kan gewoon in de reguliere zorg. Elke diëtist kan met individuele begeleiding dit zelf doen, en misschien met meer resultaat zoals ik in mijn eigen onderzoek (alweer uit 2020) laat zien waarbij ruim 90% van de DM2 patiënten met insuline weer insulinevrij werden en gemiddeld ruim 13 kg afvielen.
    Lees hier meer over mijn gepubliceerde onderzoek. https://harrietverkoelen.nl/wetenschappelijke-publicatie-resultaten-koolhydraatarm-bij-dm2/

    • Beroep - -Selecteer beroep-
  5. Tonny 15 november 2023 at 11:35 - Reply

    Zijn er al veel diëtisten die de hoogte van INSULINE laten onderzoeken, ipv glucose?
    Zie Harriet Verkoelen die dit zelf doet en die dan ook onmiddellijk een zeer lage koolhydraat leefstijl aanraadt ipv medicatie

    • Beroep - Anders
    • Indien anders - Verpleegkundige
  6. Charles van Bebber 15 november 2023 at 06:44 - Reply

    Zou het niet handiger zijn om te kiezen voor een basispakket zonder (pre)diabetes erin?

    • Beroep - -Selecteer beroep-

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.