Interventiestudies naar effect voeding bij PDS

Onderzoekers van Wageningen University & Research voeren momenteel 3 interventiestudies uit naar het effect van voeding bij mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Ze nemen probiotica, prebiotica, vezels en eiwit onder de loep. Ze kijken daarbij naar het effect op buikpijn, obstipatie, ontstekingsreacties en de darmbacteriesamenstelling.

Nog geen voedingsadvies bij PDS

Voeding speelt waarschijnlijk een belangrijke rol bij PDS. Veel patiënten geven aan dat bepaalde voedingsmiddelen hun klachten verergeren of juist verminderen. Maar een eenduidig voedingsadvies is er vooralsnog niet. De 3 interventiestudies, die in de eerste helft van 2021 worden uitgevoerd, moeten hier meer duidelijkheid over geven.

Probiotica en prebiotica tegen obstipatie

In de eerste interventiestudie kijken de onderzoekers bij in totaal 180 patiënten of supplementen met probiotica of prebiotica obstipatie kunnen verminderen. Deelnemers worden 8 weken gevolgd, waarin ze 4 weken of een supplement of een placebo ontvangen. Klachten en welzijn worden nagevraagd door middel van vragenlijsten.

Vezels en eiwit voor darmbacteriën

In de tweede interventiestudie wordt gekeken naar het effect van 3 verschillende vezelsupplementen en een eiwitsupplement op het aantal Bifidobacteriën in de darmen. Uit eerder onderzoek bleek dat mensen met PDS een lager gehalte van deze darmbacteriën hebben dan mensen zonder PDS. Een relatief hoge concentratie Bifidobacteriën lijkt verband te houden met een goede darmgezondheid. Dit onderzoek wordt uitgevoerd met 5 groepen van 14 PDS-patiënten die elk 4 weken gevolgd worden.

Klachten door vet eten

Veel mensen met PDS krijgen klachten na het eten van vet. In de laatste interventiestudie krijgen 24 patiënten een maaltijd met een grote hoeveelheid vet. Voorafgaand aan de maaltijd krijgen ze een placebo of een nog te selecteren supplement. Dit is een zogenoemde cross-over-studie: uiteindelijk krijgen alle patiënten een keer een placebo en een keer het supplement, alleen in een andere volgorde. Bloedafnames en vragenlijsten moeten in kaart brengen of het supplement ontstekingsreacties en PDS-klachten gerelateerd aan vet eten kan verminderen.

Naar diëtist bij PDS

Ruim 1 op de 10 Nederlanders lijdt aan PDS. Hierbij is de functie van het maagdarmkanaal, en vooral de dikke darm vestoord: de darm maakt te veel of juist te weinig peristaltische bewegingen, waardoor diarree of juist verstopping ontstaat. Bij meer dan de helft van de patiënten zijn de zenuwen in de darmwand extra gevoelig, wat leidt tot pijnklachten. Voedingsmiddelen die vaak klachten veroorzaken zijn vet eten, uien, kool, pittig eten en gefrituurd eten. Dit blijkt uit een vragenlijst onder ruim 1.600 PDS-patiënten. De onderzoekers adviseren mensen met PDS samen met een diëtist een persoonlijk plan te maken om te achterhalen welke voedingsmiddelen klachten uitlokken.

IBSQUtrition consortium

De interventiestudies worden uitgevoerd binnen het IBSQUtrition consortium. Dit is een publiek-private samenwerking, gecoördineerd door Wageningen University & Research. Daarnaast zijn verschillende bedrijven betrokken.

Bron: Alliantie Voeding in de Zorg

Gepubliceerd op 12 maart 2021

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. Sigrid 29 maart 2023 at 17:35 - Reply

    Vind ik ook Berry. Het FODMAP-dieet is nu 1 van de meest best onderzochte dieten bij PDS met goede resultaten, zeker onder begeleiding van de dietist. Nu is er uit dit onderzoek vooral gekomen voor welke voedingsmiddelen ze allemaal gevoelig kunnen zijn. De vijf producten die de meeste klachten veroorzaakten waren
    vettig eten
    uien
    kool
    pittig eten
    gefrituurd eten

    Meer info (het is nu 2 jaar later) heb ik niet kunnen vinden. Iemand anders wel?

    • Beroep - Diëtist
  2. berry van kats 20 maart 2021 at 21:32 - Reply

    ik ben verbaasd dat het FODMAP dieet niet wordt meegenomen in dit onderzoek.

    Het FODMAP-dieet is een van de behandelingen die kunnen helpen bij een prikkelbare darm (PDS). Voor een belangrijk deel van de mensen met PDS klachten is het FIODMP dieet effectief. Het zou handig zijn als onderzocht kan worden of er indicatoren te bepalen zijn die aangeven welke groep mensen met PDS baat hebben bij het FODMAP dieet .

    NB ik verwacht niet dat er een eenduidig voedingsadvies bij PDS klachten gaat bestaan. Evenmin als een eenduidig dieet bij Overgewicht , diabetes enz .. We hebben nu inmiddels wel geleerd dat mensen verschillend zijn , en ook altijd verschillend reageren.

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.