Integrale netwerkaanpak bij eetstoornissen effectief 

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in ‘sHertogenbosch heeft het project ”Integrale Netwerkaanpak voor Kinderen met Eetstoornissen” opgezet.  De aanpak, waarbij de nadruk ligt op preventieve, ambulante en netwerkgerichte zorgaanpak, blijkt 5 jaar na de implementatie succesvol. 

Eerder en beter herkennen 

Het hoofddoel van het project was om symptomen van een eetstoornis eerder en beter te herkennen. Het is bekend dat hoe eerder je een eetstoornis herkent en behandeling start, hoe beter de aandoening te behandelen is.Om vroege herkenning te bevorderen, zijn scholen en regionale hulpverleners actief betrokken bij het project. Voor middelbare scholen in de regio ’s-Hertogenbosch is een lesprogramma voor leerlingen ontwikkeld over eetstoornissen. Docenten ontvingen een speciale signalenkaart met stappenplan, waardoor ze weten wat ze kunnen doen bij het vermoeden van een eetstoornis. 

Snellere doorverwijzing 

Ook regionale hulpverleners zijn bij de nieuwe werkwijze betrokken. Via een hiervoor ontwikkelde “sociale kaart is snel inzichtelijk welke instellingen een rol spelen in de vroege signalering en aanpak van eetstoornissen bij kinderen.  Voor huisartsen en jeugdartsen is het proces vereenvoudigd om kinderen met (verdenking) op anorexia nervosa door te verwijzen naar het JBZ. Het JBZ reserveert plaatsen op de polikliniek voor doorverwezen kinderen, waardoor zij binnen 1 week na verwijzing gezien worden en behandeling kan starten. Bij het starten van een behandeltraject verlopen de verwijzingen naar de specialistische GGZ (SGGZ) en de diëtist ook snel. Het streven is om binnen 4 weken te starten met de behandeling. 

Positieve ervaringen 

Omdat een eetstoornis invloed heeft op het hele gezin, worden ook familieleden betrokken tijdens het project. De integrale netwerkaanpak zorgt voor een aanzienlijke verbetering van de zorg voor kinderen met eetstoornissen, waarbij de positieve ervaringen van patiënten en hun families centraal staan. Door de focus op preventie, vroege signalering en samenwerking tussen verschillende zorgverleners, kan het project als inspiratie dienen voor andere zorginstellingen wereldwijd. 
 
Bron: Jeroen Bosch Ziekenhuis 

Gepubliceerd op 14 februari 2024

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.