‘Ik ben de diëtist zonder dieet’

Sinds 2012 heeft Carlijn Appel een eigen praktijk. In haar praktijk ziet ze veel soorten cliënten met verschillende aandoeningen. En natuurlijk ook mensen met overgewicht. Die begeleidt ze tegenwoordig juist zonder dieet. Dat bevalt uitstekend.

Waarom wil je geen dieet meer voorschrijven bij overgewicht?

‘Omdat het niet werkt. Iedereen kent toch wel die bedroevende statistieken over afslankdiëten en gefrustreerde cliënten als het gewicht een keer niet afneemt? Mensen proberen heel vaak om af te vallen, doen verschillende pogingen, komen steeds weer opnieuw aan en gaan dan uiteindelijk naar de diëtist. Toen ik net van de opleiding kwam, was ik nog wel zo arrogant om te denken dat het bij mij anders was. Maar zo werkte het niet, want een dieet werkt vaak vooral op korte termijn. Heel frustrerend. Totdat “intuitief eten” op mijn pad kwam.’

Wat is intuïtief eten?

‘Ik ontdekte het via social media. Er zijn twee Amerikaanse diëtisten, Evelyn Tribole en Elyse Resch die dit onderwerp hebben bedacht en uitgewerkt. Zij hebben een website en een boek over dit onderwerp geschreven. Ik las het boek en er ging een wereld voor me open: dit voelde echt als thuiskomen. Intuïtief eten is een manier van eten die is gebaseerd op het natuurlijke gevoel van honger en verzadiging. Veel mensen voelen dat niet meer goed aan én ze zijn heel onzeker over eten, over wat nu goed is en wat niet.  Adviseren over gezonde voeding is nog steeds een belangrijk onderdeel, ik ben en blijf diëtist, maar ik geef ook aandacht aan het feit dat het kiezen voor chocola soms ook de goede keuze is. Intuïtief eten houdt verder rekening met alle andere functies van eten, zoals de sociale functies en genieten van lekker eten. Je stelt je persoonlijke behoeften centraal en leert daar goed naar te luisteren. In de media wordt er soms schamper over gedaan, zo van “Die intuïtie vertelt je dan zeker dat je veel chocolade moet eten”, maar zo werkt het helemaal niet. Het doel is te eten waar jij en je lichaam zich goed bij voelen.’

Betekent dit dat je nu anders werkt?

‘Ik ben in december vorig jaar begonnen en ja, mijn werk ziet er nu anders uit. Ik weeg lang niet al mijn cliënten meer, ik geef ze geen lijstjes meer. In plaats daarvan onderzoek ik de overtuigingen die er leven, ik vraag naar wat mensen zouden willen eten, en hoe ze zouden willen eten. Daarvoor voer ik heel andere, diepere, gesprekken. De focus ligt meer op het creëren van gezonde gewoontes en minder op gewichtsverlies. Wat niet wegneemt dat gewichtsverlies nog steeds een resultaat kan zijn. Het is echt heel fijn om zo te werken. Ik raakte zo gefrustreerd door die focus op het gewicht en op de regels van hoe je “eigenlijk hoort te eten”. Er is niet één waarheid die voor elk persoon opgaat. Ik zoek samen met mijn cliënt precies de juiste, persoonlijke manier. De resultaten zijn prima, mijn cliënten zijn tevreden over deze aanpak, al moeten ze soms wel even wennen. Intussen voel ik me nog wel een beetje een roepende in de woestijn, ik ken nog weinig andere diëtisten die ook zo werken. Als ze er zijn, dan hoor ik het graag!’

Meer informatie of contact met Carlijn: kijk op haar website.

Gepubliceerd op 27 maart 2019

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

  1. Anke 2 april 2019 at 12:06 - Reply

    Oude wijn in nieuwe zakken als je het mij vraagt. Ik ken de term intuïtief eten niet, maar is dit niet wat de meeste diëtisten al heel lang doen? Niet op dieet, focus op gezonde gewoontes in plaats van gewichtsverlies en op zoek naar de achterliggende oorzaken met ook ruimte voor lekkere extraatjes in de juiste balans is volgens mij niks nieuws.

    • Beroep: Diëtist
  2. Ylse 2 april 2019 at 10:51 - Reply

    Ik praktiseer inmiddels al ruim 14 jaar niet meer als diëtist, maar toen ik dat nog wel deed, probeerde ik het ook anders. Ik had bijvoorbeeld geen weegschaal in mijn praktijk en geen setting van de cliënt tegenover mij aan een bureau. Binnenkort begeef ik mij weer in het vak, maar dan op een heel andere manier, meer zoals Carlijn en heel praktijkgericht. Niet zitten praten, maar samen aan de slag in de keuken. Ik heb zelf ervaring met het worstelen met je gewicht en heb het idee dat dat op een dag als sneeuw voor de zon verdwijnt omdat ik opeens dé manier gevonden heb, inmiddels opgegeven. Genieten van eten en tegelijkertijd ‘iets goeds doen voor het klimaat en dierenwelzijn’ wil ik echter niet opgeven en daarom wil ik samen met anderen lekker koken, biologisch en vrijwel zonder vlees. Als je kijkt naar wat wél ‘mag’ en dat ook nog leuk, lekker en gezellig maakt, werkt dat voor veel mensen denk ik beter.

    • Beroep: -Selecteer beroep-
  3. Claudia 2 april 2019 at 05:39 - Reply

    Goed om te horen (lezen). Deze methode (als je dit een methode mag noemen) wordt door veel gewichtsconsulenten ingezet. Sluit ook helemaal aan bij leefstijl.

    • Beroep: Gewichtsconsulent

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.