ICD2016: de highlights van dag 2

Diëtist Maria Ricupero uit Canada hield op 8 september tijdens het International Congress of Dietetics 2016 (ICD2016) in Granada een pleidooi voor minder focussen op gewichtsverlies en meer op gezonde leefstijl. Dit vanwege jojoeffect, stigmatisering bij overgewicht en grote kans op eetstoornissen. Gezond eten heeft een vergelijkbaar of zelfs beter resultaat op het risico op hart- en vaatziekten dan afvallen. Het vergt volgens Ricupero een mentaliteitsverandering binnen de diëtetiek, maar een verandering die het overwegen waard is.

Nederland uitzondering met sap afraden

Nederland is het enige land in Europa dat vruchtensap afraadt vanwege het suikergehalte. In 12 van de 15 Europese landen telt sap mee als fruit. In Zweden telt sap niet mee vanwege het ontbreken van vezels, maar tellen smoothies wel mee als fruit. In Frankrijk geldt een genuanceerde boodschap: vruchtensap is weliswaar niet helemaal hetzelfde als “heel” fruit, maar het helpt wel mee om de aanbeveling voor groenten en fruit te halen.

Gezonde voeding op school

Vroeg geleerd is oud gedaan, dat is het uitgangspunt in landen die speciale schoolprogramma’s opzetten over gezond eten. Zo zijn er in Turkije, waar 24 procent van de 7-jarigen te dik is, al 8600 leraren opgeleid om kinderen 2 uur per week les te geven over gezond eten. De resultaten tot nu toe zijn veelbelovend: het percentage kinderen met overgewicht daalt.

PEN: evidence based nutrition

Voor diëtisten die evidenced based werken, kan PEN veel werk uit handen nemen. Op "PEN: Practice-based Evidence in Nutrition" vind je de antwoorden op ruim 1.000 voedingsvragen uit de praktijk, gebaseerd op de laatste stand van wetenschap. Maar ook praktische aanbevelingen, richtlijnen, toolkits en nog veel meer. Alles evidenced based volgens GRADE. Neem een kijkje op de website en neem een proefabonnement: www.pennutrition.com. PEN bestaat overigens al 10 jaar en wordt gedragen door diëtistenverenigingen uit Canada, Verenigd Koninkrijk, Zuid Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Spanje. Er zijn 51 universiteiten bij betrokken.

Voeding trending op twitter

In een workshop over twitter liet de Britse diëtist Amiza Govindji zien hoe en waarom je als diëtist echt moet twitteren én volgen. Een mooi voorbeeld is #RDUK (registered dietitians United Kingdom). Al jaren organiseren Britse diëtisten elke maandag een chat op twitter rondom een bepaald onderwerp waaraan tientallen diëtisten meedoen. Statistieken laten een bereik van 2 miljoen zien. De chats zijn regelmatig trending in Groot-Brittanië. Leuk om #RDUK te gaan volgen!

Israël ontwikkelt voedingsbeleid

In Israël zijn veel problemen als het gaat om voeding en gezondheid. De meeste inwoners halen het gros van hun calorieën uit koekjes, snoep en zoete dranken en verder heeft 25% van de bevolking met een lage SES diabetes type 2. Dat vertelde Ronit Endevelt uit Israël. De laatste twee jaar heeft Israël daarom fors geïnvesteerd in een voedingsbeleid. Zo is er een nieuwe mediterrane voedselpiramide, gaat men experimenteren met “negative labeling” en wellicht komt er ook een taks op ongezonde producten. En – dit zou ook heel mooi zijn in Nederland – elk jaar komen de 100 meest toonaangevende diëtisten van Israël 4 dagen bijeen om hun krachten te bundelen en hun leiderschap te ontwikkelen.

Diabetes in India: hoe krijgen we de koolhydraten omlaag?

In India is diabetes een zeer groot gezondheidsprobleem. Dat komt vanwege hun genetische aanleg, maar ook omdat mensen in India zeer veel koolhydraten eten: 65 tot 75 energieprocent. Diëtist Shilpa Joshi noemde creatieve mogelijkheden om de hoeveelheid koolhydraten te verminderen. Zoals het bakken van chapati van kikkererwtenmeel, of het ontwikkelen van voorlichtingsmateriaal waarbij ongekookte en gekookte portiegroottes per hand worden gefotografeerd. Maar ook voedingsadviezen via WhatsApp: deelnemers fotograferen hun maaltijd, sturen die naar de diëtist en krijgen adviezen om de volgende maaltijdkeuze te verbeteren. Gebleken is dat consumenten door deze adviezen minder koolhydraten en meer groenten en peulvruchten gingen gebruiken.

Gepubliceerd op 8 september 2016

Door Nieuws voor diëtisten

Reageer op dit artikel