Horeca moet beter informeren over allergenen

Het merendeel van de horecabedrijven informeert klanten niet goed over welke allergenen in gerechten aanwezig zijn. Dat blijkt uit inspectiegegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Ook ambachtelijke bedrijven (zoals bakker, ijssalon, slager) en retail (zoals supermarkt, toko) voldoen vaak niet aan de eisen bij de verkoop van onverpakte voedingsmiddelen.

14 allergenen

Sinds 2021 is allergeneninformatie, naast het toezicht op onder andere hygiëne en plaagdierbestrijding, een vast onderdeel van de NVWA-inspecties bij horeca, ambacht en retail. Ondernemers zijn verplicht om bepaalde allergenen te vermelden als deze zijn gebruikt bij het bereiden van voedsel. Dat kan zowel schriftelijk via kaartjes in de vitrine of op de menukaart als mondeling, door aan te geven dat men terecht kan bij personeel voor vragen. Hierbij moet er wel ergens in het bedrijf een melding zichtbaar zijn voor de consument, zodat duidelijk is waar de informatie kan worden gevraagd. Het gaat om 14 allergenen:

  • Glutenbevattende granen
  • Schaaldieren
  • Eieren
  • Vis
  • Pinda’s
  • Soja
  • Melkproducten
  • Noten
  • Selderij
  • Mosterd
  • Sesam
  • Zwaveldioxide en sulfiet
  • Lupine
  • Weekdieren

Waarschuwingen en boetes

De NVWA inspecteerde in 2021 ruim 5.000 bedrijven op naleving van de regels voor het verstrekken van allergeneninformatie. Van de 3.196 horecabedrijven (zoals restaurant, hotel, cafetaria) voldeed 65 procent niet aan de eisen. Bij de ambachtelijke bedrijven ging het om 51 procent van de 1.910 bedrijven en binnen de retail om 41 procent van de 471 bedrijven. Als de inspecteur een tekortkoming constateert, volgt een waarschuwing. De ondernemer krijgt dan enige tijd om de overtreding op te heffen. Blijft de ondernemer in overtreding, dan volgt een boete én moet alsnog worden gezorgd dat de allergenen worden vermeld. In totaal heeft de NVWA 3.399 schriftelijke waarschuwingen opgelegd en 591 keer een boete van 525 euro.

Melden

Wie niet-voorverpakte producten koopt en nergens een vermelding ziet over allergenen, kan dat hier melden aan de NVWA (kies voor de optie “u bent verkeerd voorgelicht of benadeeld”).

Bron: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Gepubliceerd op 30 mei 2022

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.