Groot onderzoek naar effect leefstijl op biologische klok

Nederlandse en Canadese universiteiten starten dit jaar met een onderzoek bij mensen met een hoog risico op diabetes type 2. De onderzoekers gaan kijken of leefstijlverandering een gunstig effect heeft op het herstel van het dag- en nachtritme. Er zijn namelijk duidelijke aanwijzingen dat eten, bewegen en slapen op de “juiste tijden” een gunstige invloed hebben op de gezondheid van mensen.

Biologische klok

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht concludeerden eerder al dat mensen met aanleg voor diabetes type 2 een verstoord dag- en nachtritme hebben, ook wel biologische klok genoemd. Ook is eerder aangetoond dat mensen die in ploegendienst werken een hoger risico op diabetes type 2 hebben. In het onderzoek werken Nederlandse en Canadese wetenschappers samen om de stofwisseling bij mensen te onderzoeken en te verbeteren.

Leefstijlinterventie

Het doel van het onderzoek is te ontdekken welke tijdgebonden leefstijlinterventies invloed hebben op de stofwisseling van mensen met een hoog risico op diabetes type 2. ‘Het kan veel uitmaken of we juist in de ochtend, middag of avond bewegen’, vertelt prof. dr. Patrick Schrauwen, hoogleraar aan de Universiteit Maastricht en hoofdprojectleider van het nieuwe onderzoek. ‘Ook op welk moment van de dag we hoeveel en wat eten, maakt uit.’ Deze resultaten van het onderzoek vormen de basis voor de ontwikkeling van effectieve leefstijlinterventies om het risico op diabetes type 2 te verkleinen.

Internationale samenwerking

Het internationale onderzoek “The right timing to prevent type 2 Diabetes” (TIMED) wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen Nederlandse en Canadese organisaties. Het Diabetes Fonds, ZonMw, Health~Holland, Canadian Institutes of Health Research (CIHR) en private partners leveren een gezamenlijke bijdrage van ongeveer 5 miljoen euro.

Bron: Diabetes Fonds

Gepubliceerd op 30 maart 2021

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.