‘Groenten zijn de kapstok voor een gezonde leefstijl’

Op 5 april was er in de Tweede Kamer een hoorzitting over het onderwerp “Voedsel: duurzame en gezonde keuzes voor consumptie”. Diverse partijen mochten een position paper indienen (waaronder ook onze columnist Karine Hoenderdos), en er waren die middag verschillende sprekers. Waaronder een bevlogen Koen Joosten, kinderarts-intensivist in het ErasmusMC-Sophia Kinderziekenhuis.

Waarom sprak u op deze middag?

‘Omdat ik me zorgen maak over het eetpatroon van de huidige generatie. Kinderen groeien op in een omgeving waar een ongezond en dikmakend voedingspatroon de boventoon voert. Ouders maken voedselkeuzes en worden daarbij beïnvloed door marketing voor ongezonde producten. Ook kinderen worden beïnvloed door reclame. Kidsmarketing is een doorn in mijn oog. Het zou wettelijk aan banden gelegd moeten worden.’

Zien kinderartsen de resultaten van een ongezond eetpatroon terug in de spreekkamer?

‘Ja, die zien we zeker. In Nederland heeft inmiddels 1 op de 7 kinderen onder de 13 jaar overgewicht, dit staat nog los van de andere gezondheidsklachten, zoals buik- en vermoeidheidsklachten.’

Waarom richt u zich op het eten van groenten?

‘Ik zie groenten als dé kapstok van een gezonde leefstijl. Slechts een kwart van de kinderen in Nederland eet voldoende groente. Met volle aandacht op groenten wordt het voedingspatroon vanzelf positief beïnvloed. Dat is belangrijk, omdat de “aanleg” voor chronische ziekten op latere leeftijd zich al vroeg in het leven kan ontwikkelen. We moeten goed op de kleintjes passen om de gezondheidsproblemen van de toekomst te verbeteren.’

Wat is er nodig om de situatie te verbeteren?

‘Tijdens de hoorzitting kwamen er gelukkig veel goede ideeën op tafel om Nederlanders gezonder te laten eten. Maar ik ben wetenschapper en ik pleit daarom ook voor meer onderzoek en dan met name lange termijn populatie cohortonderzoek. We hebben namelijk geen idee wat voor effecten een ongezonde leefstijl in de jeugd heeft op de gezondheid op volwassen leeftijd. De jonge meisjes van nu zijn de moeders van de toekomst. Wat voor effect heeft ongezond eten op de kwaliteit van hun eicellen en daarmee op de komende generatie? We missen hier echt de kennis. In het ErasmusMC hebben we ervaring met dit type onderzoek, met de cohortstudies ERGO en Generation R. Dat zijn onze “kroonjuwelen” waarbij diverse populaties doorlopend door de jaren heen worden gevolgd. Dat werk is zeer belangrijk.’

Bent u optimistisch?

‘Ja, want er komt steeds meer wetenschappelijk bewijs dat voeding effectief en goedkoop kan worden ingezet om chronische ziekten te behandelen en te voorkomen. Hier kunnen diëtisten het voortouw in nemen. Wij hebben bovendien in Nederland een fantastische groente- en fruitsector. Laten we de producten van deze sector inzetten om de gezondheidszorgkosten te verlagen. Mooi vind ik ook dat geneeskundestudenten actief vragen om meer voedingsonderwijs en dat ook artsen, verpleegkundigen en praktijkondersteuners steeds meer belangstelling hebben voor voeding.’

Gepubliceerd op 13 april 2018

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

  1. Magriet 19 april 2018 at 09:02 - Reply

    Het zou een goede zaak zijn als we in Nederland onze kinderen (weer) gaan opleiden tot consument, 1 jaar besteden aan onderwijs in voeding en voedselbereiding, omgaan met geld, budgettering onderhoud van je kleding en je woning, je weg leren kennen in gezondheidszorg en voorzieningen van overheden en politiek, sociale vaardigheden en digitale vaardigheden, Kortom de grondbeginselen om een basis te hebben vanwaaruit je op een bewuste wijze kan leven.

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.