Groenteconsumptie bij ontbijt en lunch lager dan in buurlanden

Nederlanders eten bijna dagelijks groente, maar dit beperkt zich vooral tot de avondmaaltijd. In omringende landen wordt vaker ook bij de lunch en het ontbijt groente gegeten. Dat blijkt uit internationaal onderzoek naar de groenteconsumptie van in totaal 4.251 inwoners van Nederland, Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk, uitgevoerd in opdracht van ABN AMRO. 

Het nadeel van de broodcultuur 

Een belangrijke oorzaak van de lage groenteconsumptie tijdens ontbijt en lunch is volgens de onderzoekers de Nederlandse broodcultuur. We eten ten opzichte van andere Europese landen veel brood tijdens de – meestal koude – lunch en het ontbijt. In onze buurlanden is dat anders. Bijna de helft van de Duitse en Belgische consumenten en een derde van de Britse consumenten eet regelmatig groente tijdens de lunch. Dit geldt voor slechts 18 procent van de Nederlanders. Ook bij het ontbijt eten Nederlanders meestal geen groente. Met slechts 13 procent scoort Nederland het laagst in vergelijking met omringende landen. In het Verenigd Koninkrijk eet bijna 30 procent groente bij het ontbijtin Duitsland 25 procent en in België 17 procent 

Groente bij de lunch: tijdrovend gedoe 

Nederlanders die zelden tot nooit groente bij de lunch eten, geven als reden daarvoor aan dat ze liever brood eten of dat ze groente bij het avondeten vinden passen. Ook vinden ze het eten van groente bij de lunch teveel gedoe. Nederlandse consumenten hebben een van de kortste lunchtijden in Europa: gemiddeld wordt de lunch in 26 minuten gegetenBritse werknemers lunchen gemiddeld 34 minuten en Duitse werknemers 31 minuten. Ook eten Nederlanders vaak hun lunch achter het bureau. Een kortere lunchpauze wordt geassocieerd met de inname van minder groente. 

Bah, groente bij het ontbijt 

Ontbijten met groente zit niet in de Nederlandse eetcultuur. Het merendeel van de Nederlanders (82 procent) vindt groente bij het ontbijt niet lekker of niet passen of walgt zelfs van de gedachte. Andere redenen zijn: er eigenlijk niet aan denken, het te veel werk vinden of simpelweg niet weten hoe ze groente in hun ontbijt moeten passen.  

Bron: ABN AMRO 

Gepubliceerd op 6 maart 2020

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.