Gezonde en duurzame eetomgeving in steeds meer zorginstellingen

Gezonder en duurzamer eten in de zorg? Het kan! Dat werd duidelijk tijdens het 5e landelijk congres “Goede Voeding in de Zorg”, dat Alliantie Voeding in de Zorg op 5 maart 2024 in Ede organiseerde. Ruim 60 ziekenhuizen en 30 andere type zorginstellingen zijn inmiddels volop bezig om een beter voedingsaanbod te realiseren met meer plantaardige opties voor patiënten, medewerkers en bezoekers.

Omgaan met weerstand

Ziekenhuizen en zorginstellingen hebben een voorbeeldfunctie voor de maatschappij. Goede voeding draagt bij aan het herstel van patiënten, een gezonde werkomgeving voor medewerkers én aan de gezondere keus door bezoekers. Maar het realiseren van een gezonder en duurzamer voedselaanbod kan ook weerstand oproepen bij bezoekers en collega’s. In een inspiratielezing nam gedragspsycholoog Sabine Jansen de deelnemers mee in hoe je kan inspelen op motieven en weerstanden die mensen ervaren bij verandering. Ze vertelde dat mensen graag zelf keuzes maken en niet willen dat zorginstellingen bepalen wat ze eten. Haar tips: kom erachter wat weerstand oproept, biedt keuzevrijheid en verander de standaardoptie.

Nieuwe tool voor eiwitcombinaties

Ook was er een primeur tijdens de workshop “Eiwittransitie bij (ondervoede) patiënten”. Pol Grootswagers, onderzoeker aan Wageningen University & Research, demonstreerde voor het eerst live een slimme online tool waarmee de aminozuurpuzzel opgelost kan worden bij een plantaardige maaltijd voor patiënten met een hoge eiwitbehoefte. Hij heeft de NEVO-tabel aangevuld met gegevens over aminozuren en verteerbaarheid van eiwitten. Grootswagers ontwikkelde de Meal Protein Quality Score waarin de score van maaltijden berekend wordt op eiwitkwaliteit, – kwantiteit en verteerbaarheid. In de live demonstratie werd duidelijk welk aminozuur limiterend is in het recept. Door de hoeveelheden of ingrediënten van het recept aan te passen is meteen te zien wat het effect is op de score. De tool is nog in ontwikkeling, maar uiteindelijk is het de bedoeling dat het programma automatisch met suggesties komt om maaltijden te optimaliseren wat aminozuren betreft. Grootswagers: ‘In de toekomst kan dit een bruikbaar hulpmiddel zijn voor volwaardige maaltijden en een verstandige eiwittransitie bij patiënten.’

Nationaal Preventieakkoord

Tom van Loenhout, cardioloog en voorzitter van de Alliantie Voeding in de Zorg, vertelde aan het einde van het congres dat er hard gewerkt wordt om de ambities van het Nationaal Preventieakkoord voor ziekenhuizen te halen, waaronder een gezond voedingsaanbod in de helft van de ziekenhuizen in 2025. ‘Als gezondheidszorg kunnen we zoveel meer betekenen door het inzetten van leefstijl. Met goede voeding kunnen we gezonde dagen toevoegen aan het leven van mensen.’

Bron: Alliantie Voeding in de Zorg

Gepubliceerd op 11 maart 2024

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.