FODMAP-beperkte dieet is doorbraak in behandeling van PDS

Het Martini Ziekenhuis in Groningen biedt het FODMAP-beperkte dieet aan bij de behandeling van prikkelbare darmsyndroom (PDS). FODMAP staat voor Fermenteerbare Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides en Polyolen. Op de nieuwe website www.fodmapdieet.nl staat de beschikbare wetenschappelijke kennis over dit dieet en de praktische uitwerking ervan, met speciale onderdelen voor diëtisten en artsen. Het Martini Ziekenhuis hoopt hiermee dat het FODMAP-beperkte dieet snel  beschikbaar komt in heel Nederland. De afdelingen Maag-Darm-Leverziekten en Diëtetiek van het Martine Ziekenhuis beschouwen het FODMAP-beperkte dieet momenteel als de meest effectieve behandeling bij PDS. Uit onderzoek blijkt dat circa 75% van de patiënten een duidelijke vermindering van klachten ervaart.
FODMAP’s zijn kleine koolhydraten die in grote hoeveelheden in de voeding voorkomen en de darmflora kan vergisten. Het FODMAP-beperkt dieet berust op hetzelfde principe als een lactosebeperkt dieet bij lactose-intolerantie, maar dan voor diverse kleine koolhydraatmoleculen tegelijk. Het dieet begint met een eliminatiefase van 6 weken, waarin alle voedingsmiddelen die rijk zijn aan FODMAP’s vermeden worden. Denk aan sommige groenten- en fruitsoorten, een deel van de zuivelproducten en tarwe (brood, pasta, koekjes). Bij afname van de klachten volgt een gestructureerde herintroductie van 4 verschillende groepen FODMAP’s (fructose, lactose, oligosachariden en polyolen), waarna een eenvoudiger te volgen dieet overblijft.
Het dieet is ontwikkeld door de Monash University in Australië en wordt  aanbevolen door Stanford University Medical Hospital (Californië, Verenigde Staten) en King’s College (Londen, Groot Brittannië).

Bron: Nederlands Tijdschrift voorGeneeskunde

Gepubliceerd op 13 mei 2014

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.