Factsheets ondervoeding bij kinderen, volwassenen en ouderen

In het kader van de “Week tegen ondervoeding” van 7 tot en met 11 november heeft het Kenniscentrum Ondervoeding 3 factsheets ontwikkeld voor professionals in zorg en welzijn. De compacte en gratis te downloaden factsheets gaan over de aanpak van ondervoeding bij kinderen met een ziekte, volwassenen met een ziekte en (kwetsbare) ouderen.

Voorkomen, herkennen en behandelen

Alle factsheets hebben dezelfde opbouw, met onder meer uitleg hoe vaak ondervoeding bij de doelgroep voorkomt, wat de oorzaken en gevolgen zijn, hoe je screent op ondervoeding bij de doelgroep en waaruit de dieetbehandeling bestaat.

Kinderen met een ziekte

“Ziek zijn is topsport, ook als je jong bent”, is de titel van de factsheet over ondervoeding bij kinderen. Bij opname in het ziekenhuis is bijvoorbeeld 1 op de 5 kinderen ondervoed, zo is te lezen in de factsheet. Het kan gaan om acute of chronische ondervoeding en de definities van beide staan duidelijk uitgelegd. Ook is er een QR-code opgenomen naar het screeningsinstrument voor deze doelgroep (Strong kids). De behandeling van ondervoeding bij kinderen is maatwerk en het inschakelen van een kinderdiëtist is noodzakelijk.

Volwassenen met een ziekte

De titel van de factsheet over ondervoeding bij volwassenen met een ziekte is “Ziek zijn is topsport”. Tijdens ziekte heeft een volwassene meestal 1,5 tot 2 keer zoveel eiwit nodig dan in een gezonde situatie, zo valt te lezen in de factsheet. Het advies is daarom per maaltijd minimaal 25 gram eiwit en daarnaast 3 keer per dag een eiwitrijk tussendoortje. Verder staan in deze factsheet ook signalen van ondervoeding bij ziekte, zoals verminderde eetlust, polyfarmacie, vaker koud hebben en toegenomen vermoeidheid.

Kwetsbare ouderen

Ondervoeding komt voor bij bijvoorbeeld 20 procent van de thuiswonende 75-plussers en bij 30-40 procent van de 75-plussers die thuiszorg ontvangt. Signalen zijn lusteloosheid, minder eetlust en problemen met kauwen, slikken of het gebit. De factsheet bevat verder tips om patiënten goed voor te lichten ter preventie van ondervoeding, waaronder een verwijzing naar de website www.goedgevoedouderworden.nl, waarop zelftesten staan die zorgverleners samen met cliënten kunnen invullen. Ook staat er de tip op om extra alert op ondervoeding te zijn als iemand net ontslagen is uit het ziekenhuis, recent de partner heeft verloren, niet of nauwelijks buiten komt, moeite heeft met lopen, een groot deel van de dag zit, klachten heeft als pijn, angst of koorts of eenzaam is.

Bron: Kenniscentrum Ondervoeding

Gepubliceerd op 8 november 2022

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.