‘Er is nog niet veel bekend over de voedingsstatus van bariatrie-patiënten’

Laura Heusschen is in het voorjaar van 2018 gestart met een promotieonderzoek aan Wageningen UR naar de voedingsstatus na bariatrie. Ze is in 2015 afgestudeerd als diëtist aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en haalde in 2017 haar master Nutrition & Health aan Wageningen UR. In deze rubriek “De Praktijk” vertelt ze meer over haar promotieonderzoek, dat ze uitvoert bij Vitalys, de kliniek voor maagverkleinende operaties van het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem. Wil je ook in rubriek “De praktijk”? Stuur een mail naar info@nieuwsvoordietisten.nl.

Kwaliteit van voeding

Mijn promotieonderzoek bouwt verder op eerder onderzoek van Vitalys over het ontstaan van tekorten na bariatrische chirurgie. Ik richt me vooral op voedingsdeficiënties na nieuwe bariatrische technieken en bij hoog-risico groepen zoals zwangere vrouwen. Daarnaast ben ik, natuurlijk door mijn achtergrond als diëtist, erg geïnteresseerd in de kwaliteit van voeding binnen deze groep. Daarvoor ben ik in september een onderzoek gestart naar de implementatie van de digitale voedingsvragenlijst “Eetscore” binnen de bariatrie. Hiervoor worden 150 patiënten gevraagd om voor en na de operatie zowel de Eetscore-vragenlijst als een voedingsdagboek in te vullen.

Praktijkgericht

Dit promotieonderzoek brengt mijn beide opleidingen mooi samen. Het gaat namelijk om praktijkgericht onderzoek: de uitkomsten kunnen straks direct worden geïmplementeerd om zo de huidige zorg te optimaliseren. En dat is nodig, want over de voedingsgewoonten en de voedingsstatus van bariatrie-patiënten is nog niet zoveel bekend. Dit terwijl jaarlijks ongeveer 12.000 mensen met morbide obesitas bariatrische chirurgie ondergaan in Nederland.

Tekorten aan micronutriënten

Bij bariatrische chirurgie wordt de maag verkleind en soms ook een stuk van de darm omgeleid. Door de beperkte voedselinname en door de gewijzigde spijsvertering na de operatie, vindt gewichtsverlies plaats. Hierdoor kunnen tekorten aan nutriënten ontstaan, zoals ijzer of vitamine B12.

Gepersonaliseerde adviezen

Met mijn promotieonderzoek wil ik bijdragen aan meer gepersonaliseerde voedingsadviezen voor bariatrie-patiënten, om zo voedingsstatus, gewichtsverlies en kwaliteit van leven te kunnen optimaliseren.

Bron: Alliantie Voeding in de Zorg

Gepubliceerd op 2 oktober 2018

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.