Diëtist in het nieuws: Hanneke Goosen

Hanneke Goosen is diëtist in de verstandelijk gehandicaptenzorg bij De Twentse Zorgcentra. Eén van haar meervoudig verstandelijk beperkte patiënten, de 10-jarige Serdal, heeft de eetstoornis ARFID. Hij eet vrijwel alleen een bepaalde Olvarit-maaltijd, die nu uit het assortiment gaat. Hart van Nederland en het Algemeen Dagblad interviewden Hanneke en de moeder van de patiënt. Hanneke: ‘Als die potjes wegvallen is er echt een probleem. We moeten voorkomen dat Serdal ondervoed raakt.’

ARFID

‘ARFID is geen aanstellerij, het is een ziekte’, benadrukt Hanneke in het Algemeen Dagblad. Dikte, smaak, geur en kleur van het eten, dat komt bij mensen met ARFID heel nauw, zo wordt in het Algemeen Dagblad uitgelegd. Mensen met ARFID eten veel voedsel niet. Het lukt ze niet of ze zijn te bang om te eten. Daardoor krijgen ze te weinig voedingsstoffen binnen. Het is een ernstige ziekte die niet vanzelf overgaat. De ouders van Serdal hebben al van alles geprobeerd om hun zoon ander voedsel te laten eten. Ze zijn bij verschillende eetteams en in verschillende eetklinieken geweest, maar niets werkte. Ook hebben ze zelf van de ingrediënten uit het potje een vloeibare maaltijd laten maken, maar ook dat werkte niet.

Sondevoeding

Bij Serdal ontstonden de eetproblemen toen hij een half jaar oud was. Hij kreeg als baby sondevoeding en daarna lukte het niet om hem vast voedsel te laten eten. Hij is niet de enige. Hanneke vertelt aan het Algemeen Dagblad: ‘Van de kinderen met voedingsproblemen die ik tegenkom eet 20 procent dagelijks of bijna dagelijks de inhoud van dit soort potjes.’ Ze doelt op potjes voor kinderen vanaf 6 maanden, want daarin zitten nog geen stukjes. Als de ouders van Serdal hem een ander potje geven dan de Olvarit-maaltijd met bruine bonen, appel, rijst en rundvlees die nu uit het assortiment gaat, dan gaat hun zoon kokhalzen en raakt hij in paniek. Vandaar dat hij nu al 9,5 jaar deze potjes eet. Serdal eet 8 potjes per dag en daarnaast circa 13 zuiveltoetjes en vloeibaar fruit uit knijpzakjes. Daarnaast drinkt hij onder andere 2 flessen peutermelk.

Ondervoeding voorkomen

‘Als die potjes wegvallen, is er wel echt een probleem’, vertelt Hanneke Goosen aan Hart van Nederland. Volgens Hanneke wordt het een ingewikkelde puzzel om Serdal iets anders erbij te gaan leren eten. Als het echt moet, gaan de ouders op zoek naar een ander soort potje voor Serdal: ‘Maar dan is de vraag of hij het gaat accepteren en hoe lang dat gaat duren. Daar kan maanden overheen gaan. In de tussentijd moeten we er dan voor zorgen dat hij genoeg binnenkrijgt, zodat hij niet ondervoed raakt.’

Reactie van Nutricia

Door een oproep op sociale media hebben de ouders nu voor 2 maanden potjes op voorraad. De ouders hopen op een oplossing, want ze willen voorkomen dat hun zoon sondevoeding nodig heeft. Fabrikant Nutricia was niet op de hoogte dat dit product bij deze doelgroep zo’n belangrijke rol speelt. In een reactie in het Algemeen Dagblad zegt een woordvoerder: ‘Het gaat ons aan het hart om te horen dat het verdwijnen van deze maaltijd zo’n impact heeft op ouders van en kinderen met ARFID.’ Nutricia gaat nu in gesprek met Stichting Kiem om beter te begrijpen wat deze doelgroep nodig heeft en hoe Nutricia daarbij het beste kan helpen.

Kijk hier het interview met Hart van Nederland. Het interview in Algemeen Dagblad kun je hier lezen.

Meer diëtisten in de media!

Nieuws voor diëtisten hoopt dat meer diëtisten in de media komen om te vertellen over ons mooie beroep. Laat het weten als je in het nieuws bent gekomen! We schenken er graag aandacht aan in onze nieuwsbrief. Mail naar info@nieuwsvoordietisten.nl.

Gepubliceerd op 3 november 2023

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.