Diëtist heeft voorkeur voor koolhydraatbeperking bij diabetes type 2

Het merendeel van de diëtisten (65 procent) heeft een voorkeur voor een koolhydraatbeperkt dieet als het gaat om de advisering bij diabetes type 2. En 72 procent is van mening dat diabetes type 2 met voedings- en leefstijladviezen omgekeerd kan worden. Dat zijn enkele van de uitkomsten van de in februari gehouden Nieuws voor diëtisten enquête. In totaal 623 lezers vulden de enquête in.

Behandeling diabetestype 2

Het koolhydraatbeperkte dieet is een stuk populairder bij diëtisten dan het vetbeperkte dieet: slechts 2 procent kiest voor een vetbeperkt dieet bij diabetes type 2. Ook het ketogeen dieet is niet in trek bij diëtisten: dit dieet krijgt ook slechts 2 procent van de stemmen. Opvallend is dat een grote groep (29 procent) een ander soort dieet aangeeft op de vraag welk dieet hun voorkeur heeft bij diabetes type 2. Denk aan gewoon gezonde voeding, aangepast aan de cliënt, volgens de NDF-richtlijn, volgens de Schijf van Vijf of geen suikers. Ook intermittent fasting wordt verschillende keren genoemd.

Koolhydraatbeperking bij overgewicht

Ook voor de behandeling van overgewicht heeft het koolhydraatbeperkte dieet de voorkeur boven het vetbeberkte dieet: 28 procent geeft de voorkeur aan het koolhydraatbeperkt dieet tegenover 11 procent aan het vetbeperkt dieet. Slechts enkele respondenten zijn voorstander van intermittent fasting of het ketogeen dieet bij overgewicht. De overgrote meerderheid (58 procent) kiest echter niet voor één bepaald dieet bij overgewicht maar geeft aan dat het dieetadvies wordt afgestemd op de voorkeuren van de cliënt, afhankelijk van de anamnese en op maat geadviseerd. Ook leefstijladvies, bewegen en richten op gedragsverandering worden veel genoemd.

Ondervoeding, diabetes en overgewicht

De begeleiding van mensen met diabetes en/of overgewicht behoort samen met ondervoeding al jaren tot de meest behandelde ziektebeelden in het werk van de diëtist. In de enquête is gevraagd met welke 3 ziektebeelden/patiëntengroepen de diëtisten het meest in aanraking komen. Van de diëtisten noemt 54 procent ondervoeding, 47 procent diabetes en 46 procent overgewicht als meest voorkomend ziektebeeld of meest voorkomende patiëntengroep. Daarnaast noemt ook ruim een derde van de diëtisten maag-darmproblemen, hart- en vaatziekten en fragiele ouderen als meest voorkomend.

Meer zelfstandige praktijken

Het grootste deel van de diëtisten die de enquête invulden, is werkzaam in een zelfstandige praktijk (51 procent) of in een algemeen of academisch ziekenhuis (26 procent). Het percentage diëtisten in een zelfstandige praktijk ligt daarmee flink hoger dan in voorgaande jaren. Zowel in 2018 (36 procent) als in 2016 (38 procent) werkten veel minder van de deelnemende diëtisten in een zelfstandige praktijk. In de andere werkvelden zijn er nauwelijks verschuivingen. Dit wijst op een trend dat meer diëtisten tegenwoordig kiezen voor een zelfstandige praktijk al dan niet als aanvulling op hun andere werkzaamheden.

Gemiddeld 3 social media kanalen

Het social mediagebruik is ten opzichte van 2018 duidelijk toegenomen onder diëtisten. In deze enquête noemen de respondenten gemiddeld 3 social mediakanalen waarop ze zich zakelijk bevinden. In 2018 lag dat gemiddeld net onder de 2. De grootste stijgingen in social mediagebruik onder de respondenten zitten in Instagram en Youtube/Vimeo. Het gebruik van deze kanalen is meer dan verdubbeld in 2 jaar tijd. De meest gebruikte social mediaplatforms blijven Linkedin en Facebook. Op dit moment gebruiken respectievelijk 58 procent en 47 procent van de respondenten deze platforms. Op nummer 3 staat nog steeds WhatsApp, dat nu door 39 procent zakelijk wordt ingezet.

Voor nog meer interessante uitkomsten van de enquête: lees het volledige rapport

Gepubliceerd op 23 maart 2020

Door Mary Stottelaar

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.