De Schijf van Zes: ruimte voor bacteriën

Microbioloog Remco Kort pleit op darmgezondheid.nl voor de Schijf van Zes, met daarin een extra vak voor bacterierijke en gefermenteerde producten.

Auto-immuunziektes

Bacteriën spelen een grote rol bij onze spijsvertering, de productie van vitamines en het immuunsysteem. Maar in onze moderne tijd krijgen we steeds minder bacteriën binnen, dankzij waterzuivering, conserveermiddelen, voedselhygiëne en de koelkast. Daardoor nemen auto-immuunziektes zoals voedselallergieën, astma, eczeem en chronische darmontstekingen in hoog tempo toe. Volgens Kort is het heel jammer dat er niet meer aandacht is voor bacterierijke producten in de voedingsvoorlichting.

Kimchi en yoghurt

Kort stelt voor om de Schijf van Vijf uit te breiden met een vak voor producten gemaakt door bacteriën en schimmels uit vlees, melk, groenten, fruit en granen. Voorbeelden zijn yoghurt, karnemelk, kefir, salami, kimchi, zuurkool, olijven, tempeh en miso. De aanbevolen dagelijkse dosis micro-organismen zou 10 miljard moeten zijn, aldus Kort. Hij vindt dat fabrikanten die hoeveelheid ook op hun etiketten moeten gaan vermelden.

Bron: Darmgezondheid

Gepubliceerd op 3 juli 2018

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.