Dagboek van een leefstijlcoach: Anita Veldt

Anita Veldt heeft 29 jaar in een ziekenhuis gewerkt als gespecialiseerd neuroverpleegkundige. Nu is ze integraal leefstijl- en vitaliteitscoach met een eigen praktijk (Leefstyle coaching & training), die ze in 2018 oprichtte. Ze is ook “Mindful Cycling” instructeur en vindt dat ze mooi werk heeft. ‘Het is aan mij om met de juiste vragen op het pijnpunt te komen en zo weer verder te gaan.’

In de rubriek “Dagboek van een leefstijlcoach” geeft Anita een kijkje in haar praktijk. Wil je ook een dagboek schrijven? Meld je aan via info@nieuwsvoorleefstijlcoaches.nl.

Dit is het dagboek van Anita:

‘Dit gaat mij boven de pet’

Ik kan niet iedereen “redden”. Wat vind ik het lastig om “nee” te zeggen tegen iemand die voor hulp komt. Zoals vandaag. Een jongedame van 20 jaar is door haar vader naar mij gestuurd. Hij heeft goede verhalen over mij gehoord – altijd leuk natuurlijk – en hij heeft er vertrouwen in dat ik zijn dochter verder kan helpen. Zij heeft van mij zelf moeten bellen voor deze afspraak, om zo de eerste “ja” van haar te krijgen. Gelukt. Op het afgesproken tijdstip was zij er echter niet. Uiteindelijk 20 minuten te laat stond ze dan ineens toch voor mijn deur. Mij niet aankijkend, vroeg ze mij of ik Anita was. Na de bevestiging liet ik haar binnen. Ik liet haar eerst even landen door wat over koetjes en kalfjes te praten, want ze was zichtbaar nerveus. Toen ik eenmaal het vertrouwen had, vertelde ze me (nog steeds wegkijkend) over haar jeugd: ze werd gepest en had geen vrienden. Haar 2 broertjes zaten op het speciaal onderwijs, haar moeder was altijd thuis en erg zorgzaam, en haar vader was veel aan het werk. Op de basisschool was ze altijd al stevig, nu heeft ze een BMI van 46. Gamen is haar hobby en ze troost zichzelf met snoepen. Ze loopt van psycholoog naar psycholoog, wacht nu op een diagnose, wat mogelijk autisme zal zijn. Wat gun ik dit meisje vrienden en veiligheid. Er zit hier zoveel pijn en eenzaamheid. Dit meisje lijkt zichzelf niets waard te vinden. Ik zou haar graag helpen, maar dit gaat mij boven de pet. Voor het streven naar gewichtsverlies kan ik tips geven. Maar voor deze meid is eten een troost, een verdoving en een veilige uitvlucht. Dat neem je niet zomaar af. Ik vraag me af of ze zelfverzekerder zal worden door in contact te komen met andere eenzame jongeren. Via de jongerenwerker van het dorp weet ik dat er speciale avonden worden georganiseerd voor eenzame jongeren. Daarheen gaan is een drempel, maar ik hoop dat ze het aandurft. Eenzaamheid is ziekmakend. Hier is meer hulp nodig dan alleen van mij. Ik doe mijn best, verwijs naar collega’s en besef dat ik niet iedereen kan redden, al wil ik dat zo graag!

Fittere jongeman

Daarna komt er een jongeman (29 jaar) met burn-out klachten en huidproblemen in mijn spreekkamer. Dit is de zesde keer dat hij een consult bij me heeft. In principe is het ook de laatste keer. Hij heeft bloemen meegenomen. Hij is me dankbaar dat ik hem heb geconfronteerd met zijn gedrag als slachtoffer en handvatten heb gegeven om negatieve gedachten om te zetten in positieve. Zijn eigenwaarde is gestegen. Hij voelt zich fitter en vitaler en zijn huidklachten zijn een stuk afgenomen. Dit komt mogelijk door de stressreductie waarmee we aan het werk zijn geweest, met meer ontspanning en mindfulness. Maar ook door de verandering van zijn voedingspatroon. Hij geeft aan wekelijks te fietsen en begint er echt lol in te krijgen. Hij is van een bankzitter naar een fittere jongeman aan het transformeren. Hij vult nogmaals het spinnenweb in van “mijn positieve gezondheid” en ziet dat hij beter scoort. Er is nog wat te doen, maar we hebben de doelen samen zo bijgesteld dat hij met vertrouwen zonder mij verder kan. Hoe gaaf!

Stoppen met roken

Tot slot heb ik een afspraak met een man van 50 jaar, die wil stoppen met roken. Met hem heb ik besproken wat een rookvrij leven hem zou opleveren en ook wat het roken hem nu oplevert. Achter elk gedrag zit een positieve intentie. Bij hem geeft roken rust, het verdooft, geeft troost, is een maatje, momentje voor hemzelf en een excuus om even uit de situatie te kunnen stappen. ‘Interessant’, zeg ik daarop. ‘Want als roken dat allemaal voor jou betekent, ben jij dan bereid je sigaret op te geven?’ Ik zie hem slikken… ‘Zo heb ik er nooit naar gekeken’, zegt hij. Ik daag hem uit daar nu wel naar te kijken en na te denken wat hij anders zou kunnen doen in al die situaties, in plaats van een sigaret opsteken. Roken is niet alleen een verslaving, het is vooral een (onbewuste) gewoonte, zoals veel leefstijlgerelateerde problemen. Dit veranderen is niet zo simpel als het lijkt. Iemand kiest voor een bepaald gedrag om pijn te vermijden of om plezier te verkrijgen. En het is daarbij aan mij om met de juiste vragen op het pijnpunt te komen en zo weer verder te gaan. Mooi werk!

Mindful Cycling

Vanavond mag ik nog een les Mindful Cycling geven. De derde les van een reeks van 5, waar ik met 3 mannen en 2 vrouwen fiets door het bos, de duinen en de polder. Het doel is stress los te laten en bewust te zijn of worden van wat zij nodig hebben. Dit doen we met behulp van diverse oefeningen en opdrachten rondom ademhaling en bewustzijn. Vandaag is het onderwerp “focus”. En het mooie is, dat ik na die les zelf ook weer helemaal opgeladen ben.

Smaakt dit dagboek naar meer? In het voorjaar is er ook een dag van Anita gefilmd. Bekijk hier de circa 7 minuten durende video. 

Gepubliceerd op 25 oktober 2022

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.