Casestudie: plantaardig dieet leidt tot remissie van ziekte van Crohn

Een plantaardig dieet is mogelijk een effectieve behandelvorm bij de ziekte van Crohn. In een casestudie in het tijdschrift Nutrients beschrijven onderzoekers het verhaal van een 25-jarige man bij wie de ziekte volledig in remissie ging toen hij alle dierlijke voedingsmiddelen liet staan. Hoewel een gunstig effect nog slechts bij 1 patiënt is gevonden, schrijven de onderzoekers: ‘Dit biedt hoop voor honderdduizenden mensen’.

Plantaardig eetpatroon

De man die wordt beschreven in het onderzoek werd na maandenlang gewichtsverlies en ernstige buikpijn gediagnosticeerd met de ziekte van Crohn. Verschillende soorten medicatie hielpen gedeeltelijk, maar de klachten bleven bestaan. Nadat hij om religieuze redenen 40 dagen geen dierlijke producten had gebruikt, verdwenen alle symptomen. Uit testen bleek dat de darm was hersteld en medicatie niet meer nodig was. Sinds de verandering van het eetpatroon zijn de klachten niet meer teruggekomen.

Hoop

‘Met de huidige behandelingen voor de ziekte van Crohn bereikt ongeveer 10 procent van de patiënten remissie op de lange termijn. Bijna de helft van de patiënten moet binnen 10 jaar na de diagnose een operatie ondergaan’, schrijven de onderzoekers. ‘Deze case-study biedt hoop voor honderdduizenden mensen die te maken hebben met de pijnlijke symptomen die bij de ziekte van Crohn horen’, vertelt onderzoeker Hana Kahleova van het Physicians Committee for Responsible Medicine uit Washington.

Mogelijke rol microbioom

De auteurs benadrukken dat plantaardige diëten veel vezels bevatten, wat goed is voor de darmgezondheid en de darmbacteriën. Mogelijk hebben die darmbacteriën een beschermend effect tegen de ziekte van Crohn en andere darmaandoeningen. Ook in eerdere studies werden al positieve resultaten van een plantaardig dieet gevonden op darmproblemen, waaronder het Prikkelbare Darmsyndroom en Crohn. ‘Deze casus ondersteunt het idee dat voeding echt een medicijn kan zijn’, concludeert Kahleova.

Bron: Nutrients

Gepubliceerd op 26 juni 2019

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

  1. Frank Conijn 22 september 2021 at 10:53 - Reply

    Cases zeggen helaas meestal heel weinig. Zie bijvoorbeeld dit onderzoek, dat vond dat tarwe en appel M. Chrohn verergeren: https://www.nieuwsvoordietisten.nl/tarwe-appel-en-zuivel-verergeren-klachten-bij-ziekte-van-crohn/ .

    • Beroep: Gezondheidswetenschapper
  2. Stephanie 22 januari 2020 at 17:43 - Reply

    hoi

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.