Beweging in middag en avond gunstiger dan in de ochtend

Mensen die het meest bewegen in de middag en avond, zijn minder insulineresistent dan mensen die vooral ’s ochtends of verspreid over de hele dag bewegen. Dit betekent dat ze een lager risico op diabetes type 2 hebben. Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) onder 800 mensen met een BMI tussen 22 en 30.

ActiHeart-apparaat

De deelnemers droegen gedurende 4 dagen een zogenoemd ActiHeart-apparaat op hun borst, waarmee hartslag en bewegingen nauwgezet werden gemeten. Er bleken 4 type bewegers: mensen die vooral ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds bewogen, en mensen die geen duidelijke piek in beweging hadden en dus verspreid over de hele dag een beetje bewogen. De onderzoekers keken specifiek naar beweging die onder matige tot zware inspanning valt, zoals fietsen, stevig wandelen en de meeste sporten.

Insulinegevoeligheid en levervet

In het onderzoek is ook de insulineresistentie gemeten en die bleek te verschillen tussen de beweeggroepen. De groep die vooral ’s avonds bewoog, had de laagste insulineresistentie, gemiddeld 25 procent lager dan deelnemers die verspreid over de dag bewogen. Bij deelnemers die vooral ’s middags bewogen, was de insulineresistentie gemiddeld 18 procent lager. De insulineresistentie van deelnemers die ’s ochtends bewogen, week niet significant af van die van de deelnemers die hun beweging over de dag verdeelden. De onderzoekers concluderen dat vooral mensen die ’s middags en ’s avonds bewegen, een lager risico hebben op diabetes type 2. Voor de insulinegevoeligheid maakte het verder niet uit hoe vaak inactieve periodes werden onderbroken op een dag. Ook was het moment van bewegen niet van invloed op de hoeveelheid levervet.

Leefstijladvies per uur

Als volgende stap gaan de onderzoekers kijken of mensen die vooral ’s middags of ’s avonds bewegen ook daadwerkelijk minder vaak diabetes type 2 krijgen. Dat doen ze onder andere binnen de Nederlandse Epidemiologie van Obesitas (NEO)-studie, waarin bij zo’n 6.500 mensen met overgewicht en obesitas uit Leiden en omgeving uitgebreide metingen gedaan zijn. Maar ze werken ook samen met een internationale groep onderzoekers binnen een groot consortium genaamd “The right timing to prevent type 2 diabetes”, ofwel TIMED. Deze samenwerking onderzoekt of eten en bewegen op bepaalde tijdstippen op een dag kan bijdragen aan het voorkómen en behandelen van diabetes type 2. Het uiteindelijke doel is om een pragmatische interventiestudie uit te voeren waarin mensen met een verhoogd risico op diabetes advies krijgen over op welke tijdstippen ze het beste kunnen slapen, eten en bewegen.

Bron: LUMC

Gepubliceerd op 11 november 2022

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.