Berber Vlieg

Berber Vlieg is werkzaam als diëtist/postdoctoraal onderzoeker in haar eigen praktijk Vlieg & Melse Diëtisten, in Arnhem en in het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam. Haar specialiteit is voedselallergie, ze wordt landelijk gezien als dè dieetexpert op dit gebied.

Mijn belangrijkste werkzaamheden zijn:

‘Dieetbegeleiding van kinderen en volwassenen met voedselovergevoeligheid in de breedste zin van het woord. Dat doe ik vanuit mijn eigen praktijk, waarbij ik samenwerk met een brede kring van medisch specialisten, huisartsen, pre-logopedisten en ook collega-diëtisten. Vaak krijg ik ingewikkelde allergievraagstukken voorgelegd.

Daarnaast doe ik onderzoek. In 2008 ben ik aan de RijksUniversiteit Groningen (RUG) gepromoveerd op voedselprovocaties bij kinderen. In het AMC verricht ik sinds 2010 onderzoek op het gebied van voedselallergie, overwegend bij kinderen. Ik houd mij bezig met de dieetanamnese, standaardisatie en receptuurvalidatie van voedselprovocaties en richtlijnontwikkeling op het gebied van allergie. Verder onderzoek ik ook de rol van voeding bij Eosinofiele Oesofagitis bij volwassenen. Ik ga en wil mij steeds meer richten op de effectiviteit van dieetinterventie bij voedselallergie en de rol van voeding bij de preventie en het beloop van voedselallergie. Diverse grote subsidie-aanvragen staan hiervoor uit. Ik geef presentaties en nascholingen, zowel nationaal als internationaal. Tenslotte ben ik actief in het International Network for Diet and Nutrition in Allergy  (INDANA), de Europese allergievereniging (EAACI) en één van de Amerikaanse allergie verenigingen (AAAAI).’

In mijn werk ben ik trots op:

‘Ik ben trots op mijn specialisatie voedselallergie, wat heeft geresulteerd in mijn promotie. Ook ben ik trots op de oprichting van INDANA en de EAACI Interest Group Allied Health, waarvan ik in beide gevallen de eerste voorzitter mocht zijn. Hiermee hebben we de diëtist in de allergiewereld internationaal gezien duidelijk op de kaart gezet en veel erkenning verworven. Voeding en de diëtist krijgen nu meer aandacht binnen deze organisaties en op congressen. Tenslotte ben ik trots op de mooie en collegiale vriendschappen die hieruit zijn ontstaan. Ook ben ik trots op mijn 50 peer-reviewed internationale publicaties en mijn toenemende aantal presentaties in binnen- en buitenland. Dit alles is in relatief korte tijd tot stand gekomen, omdat ik pas na mijn 40e ben begonnen met onderzoek en mijn promotietraject. Tenslotte ben ik trots op het Kinder Allergie Centrum EKZ AMC dat we met relatief weinig mensen en middelen tot stand hebben gebracht in deze tijd van krappe budgetten en bezuinigingen.’

Ik ben een diëtist die:

‘Probeert te vernieuwen en de diëtetiek op een hoger plan probeert te tillen. Ik werk graag samen met betrouwbare, enthousiaste en bescheiden mensen die zowel tegenslagen als succes willen delen. Ik ben een diëtist die een eigen visie over de relatie voeding, dieet en het ontstaan en beloop van voedselallergie heeft ontwikkeld. Ik hecht grote waarde aan het belang van optimale voeding bij allergie, voor zover we weten wat dat is. Helaas ontbreekt het nog aan voldoende data om de preventieve en therapeutische waarde van goede voeding te kunnen onderbouwen.’

Dit wil ik nog bereiken in mijn werk:

‘Mijn grote wens is om te kunnen werken aan mijn hypothese over de relatie voeding, dieet en allergie. Hiermee ben ik al druk bezig door het aanvragen van subsidies voor onderzoek. Het zou prachtig zijn als ik aan het einde van mijn werkzame leven daadwerkelijk stukjes van de allergiepuzzel heb bijgelegd. Verder wil ik nog graag enthousiaste jonge collega’s opleiden op mijn vakgebied en hen begeleiden bij het doen van onderzoek en een promotietraject.’

E-mail: info@allergie-envoeding.nl of b.j.vlieg-boerstra@amc.uva.nl

Gepubliceerd op 8 december 2014

Door Nieuws voor diëtisten

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.