Beloningssysteem hersenen reageert op koolhydraten

Een eetpatroon met veel koolhydraten geeft meer activiteit in het beloningssysteem in de hersenen dan een koolhydraatarm dieet. Dit kan het verliezen van gewicht bemoeilijken. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers na een gerandomiseerd onderzoek onder 70 mensen.

Veel, matig of weinig koolhydraten

In de studie keken de onderzoekers naar de hersenactiviteit na het eten van verschillende maaltijden. Een groep van 20 mensen volgde gedurende 20 weken een dieet waarin koolhydraten 60 procent van de dagelijkse energie leverden, vet 20 procent en eiwit ook 20 procent. Een andere groep van 22 mensen volgde een dieet met 40 energieprocent koolhydraten, 40 energieprocent vet en 20 energieprocent eiwit. Een derde groep van 28 mensen kreeg een koolhydraatbeperkt dieet met 20 energieprocent koolhydraten, 60 energieprocent vet en 20 energieprocent eiwit. Alle deelnemers kregen 4 maaltijden per dag (ontbijt, lunch, avondeten, avondsnack) die bereid werden door een kok. Eventuele extra voeding die de deelnemers gebruikten, moesten ze zelf rapporteren.

MRI-scan van de hersenen

Bij alle deelnemers keken de onderzoekers naar de bloedtoevoer in breinregio’s die in verband staan met honger en beloning. Dit gebeurde na 14 tot 20 weken. Voorafgaand aan de maaltijd werd een MRI-scan van de hersenen gemaakt en 4 uur na de eerste maaltijd werd de MRI herhaald. De hersengebieden die werden geanalyseerd waren de nucleus accumbens en de hypothalamus. De nucleus accumbens is geassocieerd met beloningsgedrag en de hypothalamus met de energie-regulatie en calorie-inname.

Verschillen tussen hoog en laag in koolhydraten

De groep die de grootste hoeveelheid koolhydraten kreeg, had een 43 procent grotere doorbloeding van de nucleus accumbens dan de groep die het minste koolhydraten at. In de hypothalamus was de doorbloeding voorafgaand aan de maaltijd 41 procent groter bij de mensen met het eetpatroon met 60 energieprocent koolhydraten dan bij de mensen met een koolhydraatarm (20 energieprocent) eetpatroon. Het subjectieve gevoel van honger was niet verschillend tussen de groepen. De groep mensen die het gematigde koolhydratendieet kreeg, had op geen enkel punt een significant verschil met de andere 2 groepen.

Belemmerend bij gewichtsverlies

‘In dit onderzoek zien we bewijs dat eetpatronen die verschillen in de hoeveelheid koolhydraten, mogelijk relevante effecten hebben op de activiteit in hersengebieden’, schrijven de auteurs. ‘Deze reactie heeft mogelijk te maken met de insuline-afgifte. Aangezien de verschillen ook voor de maaltijd al te zien waren, lijkt een eetpatroon met veel koolhydraten de hersengebieden zo te beïnvloeden dat dit belemmerend kan werken bij gewichtsverlies en het behouden ervan’, concluderen de auteurs.

Bron: Journal of Nutrition

Gepubliceerd op 20 april 2021

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.