Belgische gezondheidsraad pleit voor strengere alcoholmaatregelen

België is een van de weinige landen in Europa waar jongeren al vanaf 16 jaar alcohol mogen kopen, sterke dranken uitgezonderd. Maar als het aan de Hoge Gezondheidsraad ligt, wordt de leeftijdsgrens voor álle alcoholische dranken verhoogd naar 18 jaar. Ook pleit de Belgische gezondheidsraad in een nieuw rapport voor andere maatregelen om de schade van alcohol te beperken, zoals een minimumprijs.

4 aanbevelingen

Elke druppel alcohol verhoogt het risico op ernstige ziekten, zo stelt de Hoge Gezondheidsraad. Toch blijft het publiek zich grotendeels onbewust van deze risico’s. De alcoholindustrie investeert sterk in de romantisering van alcoholgebruik en werkt daarmee sociale aanvaarding in de hand. Om de schade van alcohol te beperken, doet de Hoge Gezondheidsraad de volgende 4 aanbevelingen:

  1. Verbied marketing en reclame voor alcohol en leg in afwachting tijdelijke regels op over hoe vaak, waar en welke boodschappen toegelaten zijn
  2. Verplicht correcte waarschuwingsboodschappen en duidelijke informatie op het etiket
  3. Verhoog de minimumleeftijd naar 18 jaar voor álle alcoholische dranken
  4. Voer een minimumprijs per alcoholeenheid in

Waarschuwing op het etiket

Naast een verbod op marketing en reclame voor alcohol, pleit de Hoge Gezondheidsraad er ook voor om waarschuwingsboodschappen te vermelden op het etiket. Deze waarschuwingen moeten kort en helder zijn en afwisselend gaan over de fysieke of mentale effecten op de korte of lange termijn. Een voorbeeld dat de Hoge Gezondheidsraad noemt is: ‘Liever goed uitgerust? Alcohol verstoort je slaap. Drink zo weinig mogelijk alcohol’.

Doordacht prijsbeleid

De Hoge Gezondheidsraad is verder voorstander van een minimumprijs per alcoholeenheid. Dit betekent dat er per dosis alcohol (10 gram ethanol) een bodemprijs wordt vastgelegd. Verkoop onder die prijs is dan verboden. Dit zorgt er vooral voor dat goedkope alcoholische dranken duurder worden. Ook vermindert het de beschikbaarheid van alcohol tegen een te lage prijs. Voorbeelden uit het buitenland hebben aangetoond dat lokale alcoholproducenten en horeca niet getroffen worden door de invoering van een minimumprijs, in tegenstelling tot een prijsbeleid dat gebaseerd is op een algemene verhoging van de alcoholtaksen. Vooral bij consumenten die het meeste risico lopen (jongeren en zware drinkers) zijn de effecten van de minimumprijs per alcoholeenheid positief. Daarnaast pleit de Raad er ook voor om gratis aanbiedingen of sterke prijsreducties op alcoholische dranken te verbieden.

Geen veilig niveau van alcoholgebruik

De negatieve impact van alcohol op de gezondheid is volgens de Hoge Gezondheidsraad op grote schaal aangetoond. In januari 2023 concludeerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nog dat er geen niveau van alcoholgebruik bestaat dat veilig is voor de gezondheid. Zelfs licht of matig gebruik verhoogt het risico op ernstige ziekten. Alcohol verstoort de slaap, beïnvloedt je gedrag, is schadelijk voor de hersenontwikkeling en veroorzaakt tal van mentale en fysieke gezondheidsproblemen. Alcoholgebruik is dan ook verantwoordelijk voor meer dan 200 aandoeningen, waaronder verschillende vormen van kanker.

Bron: Hoge Gezondheidsraad

Gepubliceerd op 5 april 2024

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.