Bedrust heeft groot effect op insulineresistentie en spieren 

De eerste symptomen van insulineresistentie zijn al na 6 dagen volledige bedrust waarneembaar. Verder kan bedrust zorgen voor een snelle afname van spieren en ophoping van vet en glucose in de spieren. Dit blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) in samenwerking met ruimtevaartorganisaties.  

60 dagen strikte bedrust

Lichamelijke inactiviteit speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van stofwisselingsziekten. De impact van langdurige bedrust op het lichaam is vergelijkbaar met wat astronauten ervaren in de ruimte. Daarom bestudeerden bewegingswetenschappers aan de VU in het Duitse Lucht- en Ruimtevaartcentrum 24 gezonde deelnemers die 60 dagen strikte bedrust ondergingen. Alle experimenten vonden liggend plaats, waardoor de belasting van spieren werd verminderd.  

Minder bedrust, meer bewegen 

De bevindingen van het onderzoek geven sterke aanwijzingen dat overmatige opslag van voedingsstoffen in de spieren nadelige gevolgen heeft voor de gezondheid. Deze gevolgen kunnen zich ook voordoen tijdens ziekenhuisopnames, waar na een grote operatie bedrust gedurende 6 dagen nog vaak een gebruikelijk advies is. Juist fysieke activiteit kan volgens de onderzoekers dit negatieve effect voorkomen. 

Aanpassing van het lichaam

Het onderzoek liet ook zien dat na 2 maanden bedrust de ophoping van slechte vetten als triglyceriden in het lichaam samenviel met een verslechtering van de spieren en stofwisseling. Opvallend was dat verdere ophoping van dit soort vet tussen 6 en 55 dagen bedrust de insulinegevoeligheid niet verergerde. ‘Dit werpt een nieuw licht op de ontwikkeling van insulineresistentie, dat hier dus een positieve aanpassing van het lichaam is om verdere schadelijke effecten van glucose- en vetophoping in spierweefsel te minimaliseren. Voor de spieren is het namelijk gunstig om ongevoelig te zijn voor suiker, omdat je verdere ophoping en schade in de spieren hiermee kan voorkomen’, aldus de onderzoekers.  

Bron: Vrije Universiteit Amsterdam  

Gepubliceerd op 15 februari 2024

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.