Aspartaam blijft veilig

De Europese voedselautoriteit (EFSA) ziet in de uitkomsten van 2 recente onderzoeken geen reden om de veiligheid van aspartaam te herzien. De aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) blijft 40 mg/kg lichaamsgewicht.

Een Italiaanse studie vond een verband tussen aspartaam en kanker bij muizen. Volgens EFSA duurde het onderzoek te lang, waardoor door ouderdom van de proefdieren spontaan kanker kon ontstaan. Een Deense epidemiologische studie meldde een verband tussen de consumptie van light frisdranken en vroegtijdige geboorten. In deze studie is het oorzakelijk verband volgens EFSA niet bewezen. Bij de vroeggeboorten was voornamelijk sprake van een kunstmatige bevallingen en niet van spontane vroeggeboorten. EFSA is het met de onderzoekers eens dat meer onderzoek nodig is om een eventueel verband te vinden of uit te sluiten.

Bron: EFSA

Gepubliceerd op 8 maart 2011

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.