Plantaardige kazen verschillen in voedingswaarde

Er zijn grote verschillen tussen de voedingswaarden van plantaardige alternatieven voor kaas. De varianten gebaseerd op noten zijn over het algemeen gezonde alternatieven, terwijl de kazen die gebaseerd zijn op kokosvet veel verzadigd vet bevatten. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Kazen onder de loep

De Consumentenbond testte 39 plantaardige varianten van blauwschimmelkaas, brie/camembert, cheddar, feta, verse geitenkaas, Goudse kaas, mozzarella, Parmezaanse kaas en zuivelspread. De samenstelling van deze kaasvervangers bleek nogal uiteen te lopen. Sommige varianten zijn gebaseerd op noten (amandelen, cashew- en/of macadamianoten), andere op tofu of kokosolie. Daarmee verschillen ze in de hoeveelheden vet, eiwit en mineralen die ze bevatten.

Vergelijking met dierlijke kaas

Terwijl kaas van dierlijke oorsprong veel eiwit bevat, zit er in de geteste plantaardige kazen weinig tot geen eiwit. Qua verzadigd vet scoren de plantaardige varianten op basis van noten gunstig ten opzichte van reguliere kaas. Plantaardige kazen op basis van kokosolie of tofu scoren juist weer slecht op verzadigd vet. Op zoutgehalte scoren de meeste plantaardige kazen juist goed, op een enkele na. Calcium komt alleen voor in de kazen die gebaseerd zijn op noten of tofu. De plantaardige kazen bevatten over het algemeen geen vitamine B12. Er is in de test maar 1 fabrikant (Violife) die dit toevoegt aan de plantaardige variant, maar deze kazen zijn gemaakt van kokosolie en scoren juist weer slecht op verzadigd vet.

Voldoende of onvoldoende

Van de 39 geteste kazen krijgen er 19 een 5,5 of hoger van de Consumentenbond. De kazen die het best scoren zijn Mondarella, Charly’s all is fair Naturel en Soyananda Veganella naturel. Deze zijn alle 3 gebaseerd op noten, en bevatten minder verzadigd vet en minder zout dan dierlijke kaas. Wel bevatten deze kazen weinig eiwit en is er geen vitamine B12 toegevoegd. De minst gezonde plantaardige kaas is volgens het onderzoek de plantaardige feta Verdino White block greek-style. Deze bevat 26 gram verzadigd vet per 100 gram. Bij normale feta is dat maar 12 gram.

Bron: Consumentenbond

Gepubliceerd op 27 oktober 2021

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.