Corona heeft negatieve impact op beweeggedrag

Sinds de start van de coronacrisis zijn er zo’n 750.000 Nederlanders extra bijgekomen die minder zijn gaan bewegen dan de aanbevolen 150 minuten per week. Dat blijkt uit onderzoek van sport- en beweegeconoom Jelle Schoemaker van de HAN University of Applied Sciences. De HAN spreekt van een “beweegcrisis”.

Nog minder mensen voldoen aan de richtlijn

Voldeed in 2018 nog bijna de helft (46 procent) van de Nederlanders aan de beweegrichtlijn, in april 2020 was dit gezakt naar 29 procent. In de zomer van 2020, toen de maatregelen wat versoepeld waren, herstelde het aantal sporters licht. Eind 2020 was het aantal mensen dat voldoende beweegt gestegen tot 36 procent, maar dit was nog altijd lager dan voor de coronacrisis.

Grotere sociaaleconomische kloof

De afname in beweging is vooral te zien bij mensen met een lagere sociaaleconomische status. Een kleine groep mensen (12 procent), met name hoger opgeleiden, gingen juist iets meer sporten. Zij lijken beter in staat te zijn hun beweeggedrag aan te passen. Schoemaker noemt het “alarmerend” dat de sociaaleconomische verschillen, die er al waren voor de coronacrisis, nu nog groter zijn geworden. ‘Dat lager opgeleiden minder gaan bewegen kan een geldkwestie zijn, bijvoorbeeld doordat ze niet de mogelijkheid hebben hardloopschoenen of een racefiets te kopen’, aldus Schoemaker. ‘Andere factoren die kunnen meespelen zijn een gebrek aan motivatie of routine, een geringe kennis over een gezonde leefstijl of een minder stimulerende omgeving.’

Mogelijk structureel

Ook het Kenniscentrum Sport en Bewegen, dat opdracht gaf voor het onderzoek, maakt zich zorgen om de uitkomsten. ‘We hadden voor corona al te maken met bewegingsarmoede. De helft van de bevolking bewoog onvoldoende, de motoriek van kinderen ging achteruit en het overgewicht was al een groeiend probleem. Nu wijst dit onderzoek erop dat de achteruitgang door corona ook een structureel karakter kan krijgen. Dat is zorgelijk’, aldus Karin van der Maat, accountmanager van Kenniscentrum Sport en Bewegen.

Gevolgen voor de gezondheid

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat mensen die minder gingen bewegen, hun kwaliteit van leven lager scoren dan mensen die niet minder zijn gaan bewegen. Bovendien kwam COVID-19 vaker voor bij mensen die minder gingen bewegen. ‘Als er nu weer versoepelingen komen, zal het sporten en bewegen niet snel weer op het oude niveau zijn’, verwacht Schoemaker. ‘Na een jaar ander gedrag te hebben vertoond, is het moeilijker het bewegen weer op te pakken. Het is misschien wat onzichtbaar, maar de gezondheidseffecten gaan we op de langere termijn ondervinden.’

Bronnen: HAN en Trouw

Gepubliceerd op 19 maart 2021

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.