‘Onbewerkte voeding is goed voor de weerstand tegen het coronavirus’

Voeding is van invloed op de werking van ons immuunsysteem. Dat vertelde prof. Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam op 20 mei tijdens het webinar Voeding en immuniteit van Arts & Leefstijl. ‘Het is geen garantie tegen een coronabesmetting, maar een gezonde, zo min mogelijk bewerkte voeding is een goede langetermijninvestering voor je weerstand.’ 

Anti-inflammatoire voeding 

Sommige voedingsmiddelen zijn volgens Seidell gunstiger voor het immuunsysteem dan anderen. Gunstig zijn de zogenoemde anti-inflammatoire voedingsmiddelen. Dit zijn onbewerkte en weinig bewerkte voedingsmiddelen als groente, fruit, noten, olijfolie en vette vis. Seidell: ‘Als je vooral onbewerkte voeding eet, krijg je een optimale mix van alle voedingsstoffen binnen.’ Ongunstig zijn sterk bewerkte voedingsmiddelen als gefrituurd voedsel, frisdrank, geraffineerde granen en bewerkt vlees. Dat zijn juist inflammatoire voedingsmiddelen die ontstekingen in de hand werken.  

Vitamine C, D en zink 

Een gezonde voeding levert ook veel vitamines en mineralen, die mogelijk gunstig zijn. Seidell: ‘Er is nog geen bewijs voor een relatie tussen voedingsstoffen en preventie van of het beloop van een coronabesmetting. Maar er zijn wel aanwijzingen dat bepaalde voedingsstoffen een gunstige invloed kunnen hebben bij virusinfecties.’ Als voorbeelden noemde Seidell vitamine C, D en zink. Seidell: ‘Als iemand een tekort hieraan heeft, is suppletie gunstig voor de duur van luchtweginfecties. Maar voor megadoseringen is geen bewijs en die kunnen zelfs schadelijk zijn.’ Seidell raadt hoge doseringen in ieder geval af, dus niet meer dan 20 mcg vitamine D (4 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)), 500 mg vitamine C (6 à 7 keer de ADH) en 25 mg zink (2 à 3 keer de ADH).   

Obesitas ondermijnt de weerstand 

Volgens Seidell hangt het immuunsysteem nauw samen met de fysieke en mentale gezondheid. Zo heeft een coronabesmetting bij mensen met comorbiditeiten vaak een ernstiger verloop dan bij even oude gezonde mensen. Seidell: ‘Door de coronacrisis wordt steeds meer onderkend dat obesitas en leefstijlgerelateerde aandoeningen als diabetes type 2 en hart- en vaatziekten gepaard gaan met een slechtere weerstand. Het immuunsysteem hangt bijvoorbeeld samen met de BMI, bloeddruk, bloedlipiden en glucosetolerantie.’ Vooral een teveel aan buikvet is volgens Seidell een grote boosdoener: ‘Visceraal vet is niet alleen een opslag van energie, maar ook een endocrien orgaan dat bioactieve stoffen als cytokines en hormonen als leptine produceert. Dat kan leiden tot een chronische, laaggradige ontsteking. Mensen met veel vetweefsel hebben daardoor gemiddeld genomen een minder goede immuunrespons.’  

Samenwerking tussen huisarts en diëtist 

Wat gewichtsverlies betreft is Seidell een voorstander van een goede samenwerking tussen huisarts en diëtist. Seidell: ‘Vooral in achterstandswijken is de huisarts dé autoriteit, maar in de praktijk ontbreekt het veel huisartsen aan voedingskennis. Het beste is een tandem: de huisarts vertelt de patiënt dat een voedingsinterventie belangrijk is en verwijst vervolgens door naar een diëtist. Het kost een huisarts maar een paar minuten tijd, maar zo’n aanbeveling werkt wel.’ 

Gepubliceerd op 26 mei 2020

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.