Afleiding vermindert smaak van eten
Als je eet terwijl je afgeleid bent, verwerken de hersenen de smaak slechter en proef je dus ook minder. Het kan ervoor zorgen dat je meer gaat eten als een smartphone of televisie je afleidt. Dit tonen hersenonderzoekers van de Radboud Universiteit aan. Mindful eten zou dus wel eens een belangrijk onderdeel kunnen zijn van een succesvolle preventie en behandeling van overgewicht.
Voor televisie eten
Eerder onderzoek toonde al aan dat afleiding, bijvoorbeeld voor de televisie eten, ervoor zorgt dat je tijdens de maaltijd meer gaat eten en dat je na deze maaltijd weer eerder opnieuw begint met eten. Nog niet bekend was wat er precies misgaat in ons brein op zo’n moment. De hersenonderzoekers bekeken welk effect afleiding heeft op de smaakverwerking in onze hersenen tijdens het drinken van chocolademelk in de hersenscanner.
Smaak in de hersenen
Voor het onderzoek dronken 41 gezonde deelnemers chocolademelk in een MRI-scanner terwijl ze een computertaak uitvoerden. De ene keer leidde de taak ze veel af en de andere keer juist weinig. Vervolgens analyseerden de onderzoekers hoe de hersenen reageerden op de smaak van de chocolademelk. Ze keken daarbij naar 2 gebieden in onze hersenen die bepalen hoe ons eten ons smaakt. De insula (gelegen in een diepe spleet aan de zijkant van het brein) bepaalt de primaire smaakverwerking: is het zuur, zoet, zout of bitter? En de orbitofrontale cortex (een gebied achter de ogen) geeft vervolgens een belonende waarde aan de smaak: smaakt het lekker?
Minder communicatie
Wanneer de proefpersonen afgeleid waren tijdens het eten, bleken de 2 hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor smaakverwerking minder goed met elkaar te communiceren. Daarnaast bleek: hoe minder actief de insula was door de afleidende taak, hoe meer de deelnemers aten op een later moment. ‘Niet alle deelnemers vertoonden een verminderde activatie van de insula. Dit laatste effect verschilde dus tussen deelnemers. Dit hangt er waarschijnlijk mee samen dat niet iedereen even gevoelig is voor het effect van afleiding op smaak’, aldus hersenonderzoeker Iris Duif.
Mindful eten
Afleiding kan volgens de onderzoekers een reden zijn waarom sommige mensen te veel eten. Duif: ‘Als we meer kennis hebben over welke hersenprocessen precies meespelen bij dit probleem, kunnen we ook beter behandelen. En dan weten we beter bij wie focussen op de smaak van eten dus deel kan zijn van succesvolle preventie en behandeling van overgewicht en obesitas.’
Gewoontegedrag
Er zijn volgens de onderzoekers ook andere hersenprocessen die vermoedelijk minder goed verlopen tijdens afgeleid eten. Duif: ‘Mensen kunnen overgaan op gewoontegedrag als ze afgeleid zijn, of ze vergeten bijvoorbeeld dat ze al eerder hebben gegeten. Het is interessant om te onderzoeken welke rol deze andere mechanismen spelen.’ De onderzoekers doen nu vervolgonderzoek naar het effect van afleiding op dit soort andere hersenprocessen tijdens het eten.
Bron: Radboud Universiteit
Gepubliceerd op 20 maart 2020
Door Angela Severs