Eerste concept-richtlijnen voeding tijdens zwangerschap van Gezondheidsraad
De Gezondheidsraad heeft op 26 april de conceptversie van het eerste document over voeding tijdens de zwangerschap opengesteld voor reacties. Het document “Schadelijke effecten van stoffen en micro-organismen in de voeding tijdens de zwangerschap” is het eerste van een serie van 4.
Gebaseerd op verschillende rapporten
De adviezen zijn gebaseerd op risicobeoordelingen die door andere Gezondheidsraadscommissies en de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA) zijn gedaan. Als er geen gegevens beschikbaar zijn vanuit deze organisaties, gebruikt de commissie adviezen van andere organisaties, waaronder de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de World Health Organization (WHO).
Welke stoffen gaat het om?
De stoffen die in dit rapport worden besproken zijn onder meer cafeïne, alcohol, acrylamide, glycyrrhine, hormoonverstorende stoffen – met name soja-isoflavonen – kruidenpreparaten, vitamine A en superfoods. Ook bespreekt de Gezondheidsraad de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van probiotica, listeria, toxoplasmose en andere micro-organismen die voedselinfecties kunnen veroorzaken.
Zoetstoffen
Zoetstoffen worden niet geëvalueerd in dit document. Reden hiervoor is dat de EFSA bezig is met een veiligheidsbeoordeling van alle op de markt toegelaten zoetstoffen. Deze beoordeling is in 2020 afgerond en de Gezondheidsraad wacht deze uitkomsten af. Naar verwachting wordt het nieuwe advies komende zomer aangeboden aan het ministerie van VWS.
Bron: Gezondheidsraad
Gepubliceerd op 1 mei 2019
Door Marjolein Streur