Polypil verlaagt risico op hart- en vaatziekten

De polypil, de bekende combinatiepil van bloeddrukverlagers, cholesterolverlagers en anti-trombosemiddelen, verbetert het gebruiksgemak ten opzichte van een combinatie van losse medicijnen. Door de betere therapietrouw gaat de polypil gepaard met een 10% lager berekend risico op hart- en vaatziekten. Dit blijkt uit onderzoek van Melvin Lafeber, onderzoeker bij het UMC Utrecht Julius Centrum, waarop hij op 11 december 2013 promoveerde.

Het is nog onduidelijk wanneer de polypil op de Nederlandse markt verschijnt. Er is een aanvraag ingediend om in Groot-Brittannië op de markt te mogen komen. Na de registratie in het Verenigd Koninkrijk is het de bedoeling om een Europese aanvraag in te dienen. Lafeber: ‘Doordat de regel- en wetgevers relatief onervaren zijn in het beoordelen van polypillen is het nog onduidelijk of er nog meer onderzoeken moeten worden verricht om deze pil op de markt te brengen.’

Uit het onderzoek blijkt dat patiënten met even sterke of minder sterke losse pillen veel winst hebben bij gebruik van de polypil op bloeddruk, cholesterol en het berekend risico op hart- en vaatziekten. Alleen patiënten met sterker werkende losse pillen hebben minder baat bij een polypil. Verder blijkt uit het onderzoek dat de polypil het beste ’s avonds kan worden ingenomen.

Bron: UMC Utrecht

Gepubliceerd op 2 januari 2014

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.