Zout, vet en suiker in producten deels gedaald

In de meeste bewerkte voedingsmiddelen zijn de hoeveelheden zout, verzadigd vet en suiker de afgelopen 2 jaar gelijk gebleven of gedaald. De dalingen zijn vooral te zien in producten waarover afspraken zijn gemaakt met het ministerie van VWS. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.

Afspraken in het akkoord

In het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP) maakten in 2014 5 verschillende partijen afspraken om de samenstelling van producten te verbeteren om tot een gezonder aanbod te komen. In deze afspraken richtten de partijen zich tot 2020 vooral op het verminderen van zout, verzadigd vet en suiker in bepaalde voedingsgroepen. Het RIVM heeft iedere 2 jaar onderzoek gedaan om de samenstelling van producten te volgen.

Dalingen

Zout, verzadigd vet en suiker zijn vooral afgenomen in de productgroepen die onder de AVP vallen. Vergeleken met het onderzoek in 2018 is zout het meest gedaald in bewerkte vleesproducten als knakworst in blik en filet americain, maar ook in currysaus en peulvruchten in blik. Verzadigd vet is vooral gedaald in sommige vleeswaren. De hoeveelheden suiker zijn met name afgenomen in frisdranken.

Groot deel voldoet aan afspraak

Met de gemeten samenstellingen voldoen nog niet alle producten aan de afgesproken maximale hoeveelheden. Zo’n 29 procent van de producten bevat nog te veel suiker, 28 procent bevat te veel zout en 14 procent bevat te veel verzadigd vet.

Het AVP

Het AVP is ondertekend door het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), de Koninklijke Horeca Nederland (KHN), de Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties (Veneca) en de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De afspraken in het AVP zijn na 2020 opgenomen in het Nationaal Preventie Akkoord. Omdat de meetmethode na 2018 is veranderd, kan het RIVM niet zeggen of de gehaltes ook zijn veranderd ten opzichte van de periode voor 2018.

Bron: RIVM

Gepubliceerd op 11 november 2021

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.