Recensie: Evidence-based diëtetiek Principes en werkwijze

De diëtist is dé professional voor het optimale dieet- of voedingsadvies. Maar wat is optimaal? Daar komt de evidence-based diëtetiek (EBD) om de hoek kijken. In deze herziene, geactualiseerde 4e druk van de uitgave Evidence-based dietetiek wordt uitgelegd wat EBD is en hoe je als diëtist met deze werkwijze bijdraagt aan de versterking van de professionele positie van de diëtist.

Nieuw in de 4e druk

Natuurlijk is veel van wat er in deze 4e druk staat ook al te lezen in de vorige druk, maar de 5 stappen van evidence-based werken zijn in dit boek meer gestructureerd weergegeven en er is meer aandacht voor het gebruik van richtlijnen, het beoordelen van diverse bronnen en voor de onderwerpen implementeren en evalueren. Nieuw in deze 4e druk is dat ook Vlaamse collega’s hebben meegewerkt.

Wat is EBD?

Het boek is geschreven door een grote groep diëtisten, voor diëtisten en voor diëtisten in opleiding. Verwacht geen makkelijk leesbaar boek. Het is echt een studieboek/naslagwerk zonder aantrekkelijk opmaak. Maar dat doet niet af aan de inhoud, die waardevol en compleet is. Er wordt op een gestructureerde manier uitgelegd wat EBD is. In tegenstelling tot wat men vaak denkt, is dit niet alleen maar werken op basis van wetenschappelijk bewijs. Het EBD combineert juist het best beschikbare wetenschappelijk bewijs met de ervaringen van jou als diëtist en de persoonlijke wensen van jouw patiënt.

5 Stappen

Evidence-based werken onderscheidt 5 opeenvolgende stappen:

  1. Formuleren van een beantwoordbare vraag
  2. Zoeken en selecteren van wetenschappelijk bewijs en onderbouwing door systematisch literatuuronderzoek
  3. Beoordelen van de betrouwbaarheid, validiteit en klinische toepasbaarheid van het gevonden bewijs
  4. Implementeren door het gevonden bewijs te combineren met de ervaringen en het oordeel van de diëtist en de waarden en voorkeuren van de patiënt en zijn omgeving
  5. Evalueren van de effectiviteit en doelmatigheid van de evidence-based praktijkvoering

Deze stappen komen elk uitgebreid aan de orde inclusief praktische voorbeelden.

Praktijk

Daarnaast bevat het boek een aantal praktijkgerichte hoofdstukken met een casus, een beschrijving van het diëtistisch zorgproces en de waarde van het vastleggen van je praktijkgegevens en resultaten voor de onderbouwing van je evidence-based handelen.

Leuker en aantrekkelijker

In het beroepsprofiel “Diëtist-paramedicus” van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (2023) staat dat diëtisten geacht worden op basis van wetenschappelijke inzichten en ervaringskennis te handelen: methodisch patiëntgericht, interprofessioneel en resultaatgericht volgens de best beschikbare kennis. Daarom is werken volgens EBD essentieel, dan lever je de beste zorg op maat. In het voorwoord van de uitgave Evidence-based diëtetiek stelt bijzonder hoogleraar Diëtetiek Marian de van der Schueren dat evidence-based werken het werk van diëtisten leuker en aantrekkelijker maakt en dat het ertoe bijdraagt dat we kunnen aantonen dat diëtetiek een onmisbaar vakgebied is.

Evidence-based diëtetiek, Principes en werkwijze, 4e herziene druk, onder redactie van M. Former, J.J. van Duinen en R.W.C. Schuurman. Bohn Staffleu van Loghum, ISBN 978903682935, 168 pagina’s, €45,-

Gepubliceerd op 21 mei 2024

Door Mary Stottelaar

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.