Zoetstoffen kunnen darmmicrobioom veranderen

Australisch onderzoek wijst uit dat consumptie van laagcalorische zoetstoffen (LCS) het darmmicrobioom kan veranderen, en daarmee ook effect heeft op het bloedglucosegehalte. Het onderzoek werd gepresenteerd op het congres van de European Association for the Study of Diabetes (EASD) (1-5 oktober 2018).

Diabetes type 2

In eerder onderzoek werd een verband gevonden tussen een hoge consumptie van frisdranken met LCS en het risico op diabetes type 2, maar het onderliggend mechanisme was nog niet ontrafeld. Het onderzoeksteam deed daarom een studie met 29 gezonde vrijwilligers (leeftijd rond de 30 jaar) met een gemiddeld BMI van 24,5.

Zoetstoffen

De helft van de vrijwilligers kreeg driemaal daags extra zoetstoffen toegediend met capsules (92 milligram sucralose en 52 milligram acesulfame-K), de andere helft kreeg een placebo. Om de aanwezigheid van darmbacteriën te onderzoeken werden voor en na de onderzoeksperiode monsters van de ontlasting genomen, om de aanwezigheid van darmbacteriën te onderzoeken. De LCS-groep had een grotere variatie aan darmbacteriën in de ontlasting: meer ongunstige bacteriën, minder van het gunstige Eubacterium cylindroides en minder bacteriën die helpen bij de fermentatie van voedsel.

Effect

Die verandering in het darmmicrobioom had effect op de stofwisseling. Er was minder van het hormoon GLP-1 aanwezig, een hormoon dat het bloedglucose op peil helpt houden. Verder waren er meer bacteriën in de ontlasting die betrokken zijn bij de stofwisseling van enkelvoudige suikers. Het lijkt er volgens de onderzoekers op dat op deze wijze de glucosestofwisseling van het lichaam wordt beïnvloed.

Bron: Eurekalert

Gepubliceerd op 11 oktober 2018

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.