Weet wat een cliënt belangrijk vindt!

Het centraal stellen van de deelnemers aan een leefstijlinterventie bij diabetes type 2 vergroot de kans op succes. Dit blijkt uit een literatuurstudie van voedingswetenschapper en promovendus Kristel Polhuis van Wageningen Universiteit.

Deelnemers staan centraal

Polhuis onderzocht de effecten van 28 gepubliceerde leefstijlinterventies bij volwassenen met diabetes type 2. ‘De meest succesvolle interventies waren gebaseerd op grondig vooronderzoek waarin de prioriteiten van de deelnemers centraal stonden’, vertelt Polhuis. ‘Ook het aansluiten bij de lokale cultuur van de deelnemers is belangrijk. Een totaal van 10 tot 20 groepssessies tijdens de interventie blijkt eveneens een belangrijke voorspeller van succes.’ Niet effectief bleken interventies die individueel gericht waren en waarbij er minder dan 10 individuele sessies waren.

Luisteren naar mensen

Deze opgedane inzichten heeft Polhuis in een kwalitatieve studie vergeleken met hoe volwassenen met diabetes type 2 in hun dagelijks leven met voeding en hun ziekte omgaan. De resultaten zijn in lijn met haar literatuuronderzoek. Polhuis: ‘Om daadwerkelijk verandering te realiseren, helpt het als mensen zich oprecht gezien en gehoord voelen. Ook ondersteuning in het leerproces en het omgaan met stress helpt.’ Op basis van de inzichten uit beide studies ontwikkelt Polhuis nu het Leertraject Diabetes, een samenwerkingsproject tussen onder meer Wageningen University & Research, Alliantie Voeding, University of Tilburg, University of Cagliari (Italië) en Medical Research Institute (IMIM in Barcelona, Spanje).

Bron: Alliantie voeding in de zorg

Gepubliceerd op 7 februari 2020

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.