Vette vis en visolie afgeraden bij chemotherapie
Kankerpatiënten die chemotherapie ondergaan kunnen beter 24 uur ervoor en erna geen visolie of vette vis consumeren. Dat adviseert biomedisch wetenschapper Julia Houthuijzen op basis van onderzoek, waarop ze 12 april promoveerde aan de Universiteit Utrecht.
PIFA’s
In visolie en vette vis zitten zogenoemde PIFA’s (platinum-induced fatty acids), die de werking van chemotherapie teniet doen. Na consumptie van vette vis en visolie stijgt het gehalte van PIFA’s in het bloed van gezonde vrijwilligers tot een niveau dat bij muizen chemoresistentie kan veroorzaken.
Beenmerg en milt
PIFA’s worden ook in het beenmerg aangemaakt als reactie opde chemotherapie. Houthuijzen ontdekte bij muizen dat PIFA’s de milt aanzetten tot het uitscheiden van bepaalde vetten, LPC’s genoemd. Deze LPC’s repareren de DNA-schade die chemotherapie aanbrengt aan tumorcellen met als gevolg dat de tumor minder gevoelig wordt voor chemotherapie.
Bron: Universiteit Utrecht
Gepubliceerd op 20 april 2016
Door Angela Severs