Thuistest voor kinderen met IBD

Kinderen die in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) behandeld worden voor chronische darmontstekingen (IBD) kunnen sinds kort met een thuistest en app hun eigen ziekte monitoren. Door (samen met de ouders) bij te houden welke klachten de kinderen hebben en regelmatig de ontlasting te scannen, geeft de “Flarometer” aan of de ziekte opvlamt en een afspraak in het ziekenhuis nodig is. Op termijn komt deze toepassing ook beschikbaar voor volwassen patiënten.

Onnodige controles

De klassieke manier om een chronische darmontsteking als de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa in de gaten te houden, is via regelmatige controles in het ziekenhuis. Die afspraken staan vaak lang van tevoren vast en geregeld komt een kind dan naar het ziekenhuis terwijl de darmontsteking op dat moment helemaal onder controle is. Dat betekent dan vaak een gemiste schooldag (en werkdag van 1 van de ouders) en legt ook een druk op de schaarse ziekenhuiscapaciteit.

Flarometer

Om onnodige ziekenhuisbezoeken te voorkomen en om de patiënt meer grip te geven op de eigen ziekte is in het UMCG de “Flarometer” ontwikkeld, waarmee het mogelijk is de darmziekte op afstand in de gaten te houden. Ouders en kinderen vullen regelmatig een vragenlijst in op de smartphone. En met behulp van een eenvoudige thuistest wordt de hoeveelheid van het eiwit calprotectine in de ontlasting gemeten. Hoe meer calprotectine in de ontlasting, hoe meer ontstekingscellen in het maag-darmkanaal en dat is een belangrijk signaal voor de ernst van de ontsteking op dat moment.

Meer grip op de ziekte

Kinderartsen van het Beatrix Kinderziekenhuis van het UMCG en laboratoriumspecialisten ontvingen in 2019 de UMCG-innovatieprijs om de Flarometer te ontwikkelen. Samen met het Zwitserse bedrijf BÜHLMANN Laboratories maakten zij dit systeem. De thuistest en vragenlijsten zijn uitgebreid wetenschappelijk onderzocht, zowel in het UMCG als in andere Nederlandse ziekenhuizen. Het blijkt net zo veilig als de klassieke poliklinische controles met de in het ziekenhuis uitgevoegde calprotectine-test. De patiënten die meededen aan het onderzoek waren erg tevreden over het gebruik van de Flarometer. Ze hadden minder reistijd voor hun ziekte dan voorheen en kregen meer grip op hun darmaandoening.

Bron: UMCG

Gepubliceerd op 8 oktober 2021

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.