Sterk bewerkte voeding goedkoper dan gezonde voeding

Door het kopen van sterk bewerkte voedingsmiddelen zijn mensen over het algemeen goedkoper uit dan wanneer ze onbewerkte of licht bewerkte producten kopen. Per 100 kilocalorieën zijn sterk bewerkte voedingsmiddelen meer dan 55 procent goedkoper dan minimaal of onbewerkte producten, berekende het Belgische Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid Sciensano.

Prijzen gekoppeld aan consumptie

In de studie, gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients, gebruikten de onderzoekers gegevens uit de Belgische nationale voedselconsumptiepeiling van 3.146 mensen. De gemiddelde prijzen voor meer dan 2.000 producten werden geregistreerd en gekoppeld aan het eetpatroon. De voedingsmiddelen werden ingedeeld op mate van bewerking met behulp van de NOVA-systematiek. Ook werd het gemiddelde aandeel van calorieën van ultrabewerkte (NOVA groep 4) en minimaal- of onbewerkte voeding (NOVA groep 1) berekend.

Prijs

Van het totale bedrag dat mensen aan voeding besteden, gaat het meeste (tussen 29,5 en 42,3 procent) naar licht- of onbewerkte voeding. Alleen bij adolescenten geldt dit niet; zij geven het grootste deel (33 procent) uit aan bewerkte voeding. Sterk bewerkte voeding nam tussen 21,9 en 29,9 procent in van het totale bedrag besteed aan voeding. De gemiddelde prijs per 100 kcal voor sterk bewerkte voeding lag met gemiddeld €0,55 significant lager dan de prijs van minimaal of onbewerkte voeding (€1,29). Met name mensen met een lager opleidingsniveau kiezen vanwege de prijs eerder voor sterk bewerkte voeding dan voor de minimaal of onbewerkte voeding, aldus de onderzoekers.

Verschil in energie-inname

Gemiddeld haalden de ondervraagde mensen 29,9 procent van hun dagelijkse energie-inname uit sterk bewerkte voeding (NOVA groep 4). Er waren nauwelijks verschillen te zien tussen mannen en vrouwen en tussen verschillende opleidingsniveaus. Alleen bij kinderen was de inname van sterk bewerkte voeding hoger, met 33,3 procent. Minimaal bewerkte of onbewerkte voeding (NOVA groep 1) nam 21,3 procent in van de energie-inname. Mensen met een hoger opleidingsniveau haalden een significant groter deel van de dagelijkse calorieën uit deze groep voedingsmiddelen, vergeleken met lager opgeleide mensen.

Maatregelen

De auteurs pleiten ervoor dat sterk bewerkte voedingsmiddelen financieel minder aantrekkelijk worden gemaakt, terwijl onbewerkte of minimaal bewerkte voeding juist in prijs zou moeten dalen. ‘Op die manier zullen gezonde eetpatronen beter worden gestimuleerd, zeker voor gezinnen die het financieel minder breed hebben’, aldus de onderzoekers. Daarnaast pleiten ze voor het inperken van kindermarketing voor ongezonde producten en het stimuleren van gezonde voeding op school.

Bron: Sciensano

Gepubliceerd op 19 november 2020

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.