Spelletjes beïnvloeden eetgedrag kinderen

Bordspelletjes, kaartspelletjes en ook computerspelletjes kunnen kinderen helpen meer groente en fruit te eten. Maar het kan ze ook aanzetten tot het eten van meer ongezonde snacks. Wat kinderen zien in de spelletjes, beïnvloedt hun eetgewoontes. Dat concluderen onderzoekers van de University of Copenhagen.

Held op een missie

De onderzoekers bestudeerden in een review 43 studies die keken naar de invloed van spelletjes op het eetgedrag van kinderen. De meeste spelletjes bleken effect te hebben op de gewenste manier. ‘Het best werken spelletjes waarbij de speler een held op een missie is, er sprake is van competitie en er een boeiend einde is, waarbij het winnen samenhangt met het eetgedrag’, vertelt onderzoeker Ching Yue Chow.

Meer eten en meer proberen

Een voorbeeld hiervan is een spel waarbij kinderen van 5 à 6 jaar oud een superheld waren, die mensen kon verslaan door fruit en groenten te eten. Dit zorgde ervoor dat kinderen 66 procent meer fruit en 44 procent meer groenten gingen eten uit de schoolkantine en thuis dan voorheen. Bovendien waren die kinderen meer bereid om nieuwe soorten groente en fruit te proeven.

Advergames

Een vergelijkbaar effect werd bereikt voor ongezonde voeding. Bedrijven kunnen “advergames” inzetten om bijvoorbeeld snacks te promoten. Kinderen die deze games speelden, gingen juist meer van de ongezonde producten eten na het spelen van deze reclame-spellen.

Intrinsieke motivatie

Vanuit psychologisch oogpunt is het nodig dat de effectieve spellen kinderen het gevoel geven dat ze zelf bepalen wat er gebeurt, dat ze zich competent voelen om de nodige acties uit te voeren en dat ze zich deel van een team voelen. De onderzoekers benadrukken dat het het beste werkt als de spellen zo ontwikkeld zijn dat ze de kinderen intrinsiek motiveren, door bijvoorbeeld nieuwe kennis op te doen en toe te passen, en niet alleen door beloningen.

Kort of lang effect?

‘Alle studies op dit gebied laten zien dat de spellen een direct effect hebben op de kinderen, of het gaat om gezonde of om ongezonde snacks’, aldus Ching Yue Chow. ‘Je moet je er dus van bewust zijn dat spellen ook een negatief effect kunnen hebben op de eetgewoontes van het kind.’ Of de resultaten ook op langere termijn aanhouden, daar is nog niet genoeg onderzoek naar gedaan.

Bron: University of Copenhagen

Gepubliceerd op 11 maart 2020

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

  1. M.Hum 17 maart 2020 at 10:22 - Reply

    Interessant! En wat zijn de voorbeelden van spelletjes waarbij meer groenten en fruit moet worden gegeten i.c.m. een superheld zijn? Zijn dit zelf verzonnen spellen of zijn dit mogelijk bordspellen die je kunt kopen?

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.