Recensie: Eat to Beat Cholesterol
In de reeks “Eat to Beat” wordt per gezondheidsprobleem antwoord gegeven op vragen over voeding die met dat probleem te maken kunnen hebben. Eerder verschenen “Eat to Beat Hoofdpijn en migraine” en “Eat to Beat Het prikkelbare darmsyndroom”. Inmiddels is er ook “Eat to Beat Cholesterol”, geschreven door de Vlaamse diëtist Sanne Mouha. In Eat to Beat Cholesterol geeft ze antwoord op de vele vragen over cholesterol (al is het soms wel even zoeken).
Handig naslagwerk
Mouha is als diëtist verbonden aan het Universitair Ziekenhuis in Antwerpen en heeft een eigen praktijk in het Belgische Berchem. Ze heeft al diverse boeken op haar naam staan en verschijnt regelmatig in de media. Eat to Beat Cholesterol is bedoeld voor mensen die op zoek zijn naar meer duidelijkheid over cholesterol. Voor diëtisten mogen de laatste inzichten over cholesterol inmiddels wel een eitje zijn, maar onder de bevolking heerst nog steeds veel duidelijkheid over wat cholesterol nu eigenlijk is, wat die bloedwaarden zeggen en of een ei er nou wel of niet bij hoort. In Eat to Beat Cholesterol komt het allemaal aan bod. Daardoor is het voor de diëtistenpraktijk een handig naslagwerk om aan cliënten en patiënten te tippen of er even bij te pakken tijdens een consult. Het boek is opgedeeld in 3 delen: een deel met theoretische uitleg over cholesterol, een praktisch gedeelte om het cholesterol onder controle te houden en een receptengedeelte.
Deel 1: Cholesterol
Het boek start met heldere uitleg over cholesterol. Gelukkig wordt het cholesterol hierbij meteen uit het verdomhoekje gehaald en wordt benadrukt waarom een gezonde portie cholesterol erg belangrijk is voor het lichaam. Ook de relatie tussen vet en cholesterol wordt helder uiteengezet, met vermelding van de (Vlaamse) referentiewaarden. Het biedt zo een handig overzicht voor patiënten en cliënten voor wie de termen LDL, HDL, TG en de bijbehorende bloeduitslagen vaak abracadabra zijn. Ook krijgt de lezer duidelijke uitleg over het lezen van etiketten en hoe je hierdoor per productgroep slimme keuzes maakt. Door de vlotte pen van Mouha en de opbouw van de teksten in korte blokken met duidelijke kaders voor tips en weetjes, is de informatie overzichtelijk en makkelijk leesbaar.
Deel 2: Beat cholesterol: praktisch plan
In het praktische gedeelte licht Mouha cholesterolvriendelijk eten toe in 10 stappen. Denk hierbij aan stappen als “Be fishy”, met extra uitleg over wat die labels op vis eigenlijk betekenen, “Go nuts” over de gezonde snoepjes van moeder natuur en “Plantify” met uitleg over de cholesterolvriendelijkheid van (de meeste) plantaardige voeding. Ook vindt de lezer in dit gedeelte een voorbeeld van hoe een gezond bord eten er eigenlijk uitziet en wordt hij bij de hand genomen in het maken van cholesterolswaps. Gelukkig ligt de nadruk bij deze swaps niet alleen op vet, maar bijvoorbeeld ook op gezondere cholesterolkeuzes in ontbijtgranen of deegwaren. Al doet de cholesterolswap waarin ei in gebak als minder goede keuze bestempeld wordt en het advies om deze te vervangen door 1 eetlepel gebroken lijnzaad en 3 eetlepels water wel weer vraagtekens rijzen. Gelukkig is er aan het eind van dit gedeelte ook aandacht voor alle feiten en fabels rond cholesterol, en krijgt het ei alsnog weer de gepaste positieve aandacht.
Deel 3: Recepten
Het receptendeel, met 30 cholesterolvriendelijke recepten, beslaat ongeveer de helft van het boek. Een deel van de recepten is samengesteld met hulp van topchefs van restaurant InVINcible in Antwerpen. Deze recepten zijn te herkennen aan de wat spannendere combinaties en de vermelding van InVINcible in de naam van het gerecht. De ingrediënten lijken soms wat exotisch, zoals edelgistvlokken, tahin, quinoa en zeste. Deze niet alledaagse ingrediënten worden voorafgaand aan de recepten gelukkig verder toegelicht, evenals waar je ze kunt kopen. Bij sommige gerechten mist uitleg over de keuze van de ingrediënten. Zo was bij de pannenkoeken met havervlokken of het “oatbijt” met havermout een toelichting over de bijzondere gezondheidsaspecten van havermout interessant geweest. Bij een poging om terug te zoeken of er dan misschien op een andere plek in het boek iets vermeld wordt over de beta-glucanen in havermout, blijkt het boek geen begrippenlijst of index te hebben. Dat is wel erg onhandig voor een boek dat je vooral wilt gebruiken om iets op te zoeken. Over de recepten zelf is goed nagedacht. Ze zijn lekker gevarieerd, met zowel vlees, vis en kip als vegetarische en plantaardige gerechten, en voorzien van smakelijke foto’s. Verrassend leuk (en verrassend eenvoudig) is het recept voor soepgranola, waarmee je samen met wat verse groenten van je soep in een handomdraai een gezonde maaltijdsoep maakt.
Conclusie
Eat to Beat Cholesterol is een helder boek over een onderwerp waarover veel duidelijkheid nodig is. Volgens de Belgische Cardiologische Liga heeft namelijk bijna 50 procent van de Belgen last van een te hoog cholesterol, onder Nederlanders is dat volgens het RIVM ruim 23 procent. Het boek is een aanrader voor de vele cliënten en patiënten bij wie cholesterol veel vragen oproept en die willen weten hoe ze zelf aan de slag kunnen om hun cholesterol onder controle te krijgen. Helaas zijn niet alle antwoorden snel terug te vinden door het ontbreken van een begrippenlijst of alfabetisch register. Zelf kun je het boek prima gebruiken om vragen op je spreekuur over cholesterol helder te onderbouwen, mythes te ontkrachten of labwaarden en voedingswaarde-etiketten te bespreken.
Eat to beat Cholesterol. Tips en recepten om cholesterol onder controle te krijgen, Sanne Mouha, uitgeverij Lannoo, ISBN 9789401483063, 192 pagina’s, € 25,99
Gepubliceerd op 14 maart 2023
Door Sophie Luderer