Overgewicht gestabiliseerd bij jonge kinderen, niet bij tieners

Goed nieuws: bij kinderen tussen 2 en 9 jaar is het percentage overgewicht gestabiliseerd. In de afgelopen 18 jaar is het percentage overgewicht wel toegenomen bij kinderen tussen 9 en 18 jaar en ook bij jongvolwassenen (tussen 18 en 25 jaar). Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Jeugdmonitor.

Geen toename bij jonge kinderen

Overgewicht komt bij meisjes en jongens ongeveer evenveel voor. Opvallend in de cijfers is dat overgewicht in de jongste leeftijdscategorie (2 tot 9 jarigen) niet is toegenomen. Circa 15 procent van de 2 tot 9 jarigen was te zwaar in 2018 en dat was ook in het jaar 2000 zo. Bij 9 tot 18 jarigen is het percentage overgewicht wel toegenomen. In deze leeftijdsgroep had 12 procent overgewicht in 2000 en in 2018 was dat bijna 17 procent.

Ontevreden over gewicht

Ook bij jongvolwassenen (18 tot 25 jaar) is overgewicht toegenomen: van 18 procent in 2000 tot 24 procent in 2018. Van de jongvolwassenen met overgewicht is 29 procent ontevreden over hun gewicht. Bij jongeren met een gezond gewicht is dat slechts 5 procent. Jonge vrouwen zijn vaker ontevredenheid over hun gewicht dan jonge mannen.

Bron: CBS

Gepubliceerd op 12 april 2019

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. Jolanda Verlinde 17 april 2019 at 12:47 - Reply

    Sluit aan bij mijn ‘beleving’; in Amsterdam zijn steeds meer basisscholen gezond. Als er in de pauze alleen water en fruit meegenomen mag worden, heeft dit een heel goed effect op het hele eetpatroon; kinderen ontbijten weer thuis etc. Bij middelbare scholieren in Amsterdam lijkt brood meenemen van thuis echt iets uit een ander tijdperk; ze nemen hooguit een pakje crackertjes mee. Ze eten op school niks (met als gevolg rond 3-4 uur enorme honger en thuis snacken), maar vaker nog lopen ze de school uit en kopen daar pizza, broodje Donner, kapsalon etc.

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.