Onderzoek naar tijd tussen screenings darmkanker

Het Erasmus MC gaat onderzoeken of de tijd tussen screenings van het bevolkingsonderzoek darmkanker aangepast moet worden. Bij een hoger risico zouden mensen al eerder opgeroepen moeten worden, en bij het laagste risico kan de tijd tussen screenings mogelijk naar 3 jaar.

Bloedsporen in de ontlasting

Mensen tussen 55 en 75 jaar kunnen meedoen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Bij de screening wordt gekeken naar bloedsporen in de ontlasting. Deze kunnen wijzen op darmkanker of een voorstadium daarvan. Van de mensen die daarbij een gunstige uitslag hebben, heeft 85 procent geen bloedsporen in de ontlasting. Maar 15 procent heeft wel bloedsporen. Hierbij valt 12 procent in de categorie “heel weinig” bloedsporen, en 3 procent valt in de categorie “weinig”. Gezien de geringe hoeveelheid bloed in de ontlasting, krijgen zij toch een gunstige uitslag en hoeven pas na 2 jaar weer terug te komen. Maar bij de mensen met weinig bloed in de ontlasting is de kans op darmkanker wel iets groter dan bij mensen met helemaal geen bloed in de ontlasting.

PERFECT-FIT-studie

De onderzoekers willen nu kijken of het zinvol is om toch onderscheid te maken tussen deze verschillende groepen. Mensen die helemaal geen bloed in de ontlasting hebben, hoeven dan pas na 3 jaar terug te komen. Bij degenen bij wie heel weinig bloed aangetroffen is, blijft de periode tussen screenings 2 jaar. Degenen die vallen in de categorie “weinig bloed” zouden na 1 jaar weer opgeroepen moeten worden voor screening. Op deze manier wordt er meer naar het persoonlijk risico gekeken, en kan het bevolkingsonderzoek mogelijk verbeterd worden, hopen de onderzoekers.

Bron: Erasmus MC

Gepubliceerd op 21 oktober 2022

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.